Niedawno upiekłam taką babkę z okazji imienin Łucji i okazała się tak pyszna, że pojawi się u nas również na Święta. Dla krówkożerców jest to pozycja obowiązkowa! Babka smakuje bardzo krówkowo, intensywnie. Jest wilgotna, dzięki dużej ilości masy krówkowej w środku. Dla nas uzależniająca ;)

Babka krówkowa

Babka krówkowa

  • 250 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki
  • puszka (około 500 g) masy krówkowej
  • masło + bułka tarta (do wysmarowania formy)

Masło utrzyj z cukrem brązowym na jasną puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem, a maślankę z 3/4 masy krówkowej. Do zmiksowanej masy maślanej dodawaj na przemian składniki mokre i suche, dokładnie mieszając lub miksując na małych obrotach.

Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej masę do formy. Piecz 50 minut w 175°C bez termoobiegu lub w 150°C z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w formie jeszcze na 10 minut. Dzięki temu nie opadnie. Lekko ostudzoną babkę ostrożnie wyjmij. Możesz wcześniej oddzielić ją od formy nożem. Przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Ciasto posmaruj pozostałą masą krówkową i posyp cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.

Babka krówkowa 1Babka krówkowa 2Babka krówkowa 3Babka krówkowa 4b

Babka krówkowa