Czy wiecie jak odróżnić ziarno kawy robusta od ziarna arabika? Jak ocenić czy ziarno było prawidłowo wypalone? Jak przechowywać kawę, aby zachowała pełnię swojego aromatu? Co ciekawego można ugotować z użyciem kawy?
Niedawno byłam na warsztatach w Centrum Domowych Inspiracji, w ramach projektu Siemens Akademia Smaku, i poznałam odpowiedzi na te pytania.

Jak rozpoznać dobrze wypalone ziarno kawy?

Kawa ziarna

Na zdjęciu numer 1 widać kawę przemysłową, którą możemy kupić w sklepach. Ma błyszczące miejsca, które świadczą o zbyt szybkim, niewłaściwym wypaleniu ziaren. Zdjęcie numer 2 przedstawia kawę robusta, prawidłowo wypaloną. Robusta ma ziarna bardziej okrągłe i z prostym przecięciem, podczas gdy arabika ma ziarno podłużne i z przecięciem w kształcie litery S. Jednak robusta sama w sobie jest ziarnem gorszej jakości niż arabika. Na zdjęciu numer 3 widać arabikę dobrze wypaloną. Jest to trochę inna odmiana, ma większe ziarna. Zdjęcie numer 4 pokazuje arabikę dobrze wypalona. Na zdjęciu wygląda ciemniej, ale jest prawie tego samego koloru co ziarna nr 3.
Podsumowując: ziarna najlepszej jakości są na zdjęciach numer 3 i 4.

Jak przechowywać kawę?

Kawa jest świeża przez jeden miesiąc od momentu wypalenia ziarna. Należy ją przechowywać w suchym chłodnym miejscu, na przykład w słoiku. Nigdy w lodówce! Kawa przejmuje wilgoć z otoczenia. Po 3 miesiącach kawa się psuje. Dlatego najlepiej jest kupować kawę bezpośrednio w spalarniach kawy, których mamy już w Polsce trochę do wyboru.
Ziarna kawy należy zużyć nie później niż kilkanaście minut po zmieleniu. Po kilkudziesięciu minutach od zmielenia kawa traci połowę swojego aromatu.

 Co smacznego można przygotować z kawą?

Szef kuchni Konrad Birek zaprezentował nam kilka wspaniałych dań, które z kawą niekoniecznie się kojarzą. Przygotowaliśmy i spróbowaliśmy:

  • wątróbkę cielęcą z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podaną na pierniku korzennymWarsztaty Siemens - kawa

 

  • zupę krem z kalafiora z pianką kawowąWarsztaty Siemens - kawa

 

  • pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawąWarsztaty Siemens - kawa 3
  • gruszkę w przyprawach korzennych podaną w sosie karmelowym z kawąWarsztaty Siemens - kawa 4

Warsztaty Siemens - kawa 6

Na zakończenie znawca kawy i barista, Marcin ‚Makiato’ Wójciak, zaprezentował nam dwa koktajle na bazie kawy:

  • na ciepło, z dodatkiem marmolady pomarańczowej, 20-letniego rumu, syropu lawendowego i likieru pomarańczowegoWarsztaty Siemens - kawa 5
  • na zimno, z dodatkiem syropu klonowego, Calvadosu, likieru pomarańczowego, liści świeżej kolendry i mlekaWarsztaty Siemens - kawa 7

 

Tagi: