Uwielbiam paschę wielkanocną. Jako nastolatka ochoczo przygotowywałam własną wersję, z ulubionymi bakaliami. Teraz nadal cieszę się jej smakiem, choć tym razem jest to wersja roślinna. Wegańska pascha wielkanocna jest równie smaczna jak ta tradycyjna, choć odrobinę delikatniejsza i bardziej miękka. W smaku dominuje skórka pomarańczowa i wanilia oraz bakalie. Kaszy jaglanej nie czuć wcale.
Taka roślinna pascha wielkanocna jest super zdrowa. Nie ma w niej niczego, co szkodziłoby naszemu zdrowiu, chyba, że ktoś ma alergię na któryś ze składników. Natomiast kasza jaglana, orzechy i suszone owoce mają wiele składników korzystnych dla naszego zdrowia. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli ma działanie odkwaszające. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź. Jest lekkostrawna, nie uczula, ma właściwości antywirusowe. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Nerkowce mają działanie odchudzające, chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2, zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca.
Inspirowałam się przepisem z bloga Kierunek zdrowie, gdzie znajdziecie jeszcze zdrowszą wersję.
Wegańska pascha wielkanocna
- szkl kaszy jaglanej
- szkl nerkowców
- 1 pomarańcza
- szkl orzechów (u mnie płatki migdałów i orzechy włoskie)
- szkl suszonych owoców (u mnie żurawina, morele suszone na słońcu, daktyle, figi, skórka pomarańczowa)
- 3 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego)
- 1,5 łyżeczki domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z laski wanilii i ksylitol lub miód do smaku)
Kaszę jaglaną zalej 2 szklankami wrzątku, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez 10-15 minut.
W tym czasie orzechy nerkowca zmiksuj w malakserze, dodaj obraną pomarańczę pokrojoną na kawałki i ponownie wszystko zmiksuj. Pozostaw na 10 minut i jeszcze raz zmiksuj.
Do malaksera z nerkowcami i pomarańczą dodaj jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, olej kokosowy, cukier waniliowy i zmiksuj na gładką masę. Masa powinna być gęsta. Przełóż ją do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką.
Gotową masę przełóż na sitko wyłożone gazą, ustawione na misce. Wyrównaj powierzchnię masy i przykryj gazą. Na wierzchu połóż talerz, a na nim coś ciężkiego, np. duży słoik z wodą. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Zdejmij gazę z powierzchni masy, połóż na niej talerz, przekręć paschę i zdejmij sitko oraz pozostałą gazę. Na koniec możesz przyozdobić paschę bakaliami.
Gotową paschę można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Warto przykryć ją miską lub folią, aby powierzchnia nie wyschła.
Tagi: dla zdrowia, kasza jaglana, migdały, nerkowce, orzechy włoskie, pomarańcza, sernik, Wielkanoc, żurawina
Wygląda smakowicie, a z racji iż sama gustuje w daniach wegańskich, chętnie wypróbuje Twój przepis 🙂
KurkaNielotka, gorąco polecam 🙂