Pieczone owoce to taki rodzaj zdrowego deseru, którego nie trzeba dosładzać lub wystarczy dodać do niego minimalną ilość miodu. W ramach zwiększenia atrakcyjności deseru, przy jednoczesnym minimalnym wysiłku, dodałam do śliwek cynamon i płatki migdałów. W tym zestawieniu jest to dla mnie pełny, bogaty w smaki deser.
Śliwki pieczone
- kilka dużych śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina miodu do smaku – bardzo dojrzałe śliwki nie potrzebują dosładzania
- łyżka płatków migdałów
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Połówki owoców układaj w niewielkim naczyniu żaroodpornym, polej miodem, posyp cynamonem i płatkami migdałów.
Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
Tagi: cynamon, płatki migdałów, śliwki
Moje ukochane:). Pozdrawiam Oleńko:)
Jolu, narobiłyście mi z Anią smaku na pieczone śliwki, więc nie mogłam się powstrzymać 😀
Wyglądają naprawdę pysznie! Aż zgłodniałam 🙂
Aleksandra, przepis jest dość prosty, więc polecam gorąco 🙂
Dobrze,że śliwki są jeszcze w sklepach. ; ) Dzięki za przepis.