Lody w lecie muszą być! Najlepiej jak najczęściej i najlepiej domowe, zdrowe, z minimalną ilością cukru. Moje właśnie takie są.
Wystarczy jogurt – grecki lub wegański – trochę posłodzić i dorzucić świeże owoce oraz płatki migdałów. Samo zdrowie, ale jakie smaczne! I mogłabym zaryzykować stwierdzenie, że takie lody to wręcz trzeba wprowadzać do zdrowej diety.
Lody jogurtowe z owocami i migdałami
- 150 ml jogurtu greckiego lub wegańskiego:
- 65 g mieszanki migdałów i nerkowców
- maleńka szczypta soli
- sok z cytryny do smaku
- 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- szkl owoców: truskawki, maliny, jagody
- płatki migdałów
Jogurt wegański. Migdały i nerkowce zalej wodą na całą noc. Odlej wodę, dolej 65 ml świeżej wody i zmiksuj. Jeśli nie masz całej nocy na czekanie, to zmiksuj suche orzechy, a następnie zalej 65 ml wrzątku. Wrzątku może być więcej, tyle by woda dokładnie zakryła zmiksowane orzechy. Pozostaw na 20 minut.
Następnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj sól. Jeśli chcesz uzyskać kwaśny jogurtowy smak, dodaj trochę soku z cytryny (1-2 łyżeczki).
Jogurt zmiksuj dokładnie z syropem z agawy. Owoce umyj i osusz.
Wlej jogurt do 1/3 wysokości foremek. Dodaj połowę owoców, delikatnie przyciskając je do ścianek, aby były lepiej widoczne. Wlej jeszcze po trochę jogurtu, dodaj owoce, przyciskając je do ścianek. Znowu dodaj odrobinę jogurtu, posyp płatkami migdałowymi. Nałóż pokrywki na pojemniki do lodów i zamrażaj przez kilka godzin.
Tagi: jagody, jogurt grecki, maliny, migdały, nerkowce, sok z cytryny, syrop z agawy, truskawki
u mnie tez dzis beda ;p
Supcio! 🙂
no ladnie! A jak ja wroce, to sie ktoras z corek pochwali: Tata, byly super lody i szkoda, ze nie bylo Cie wtedy w domu…
Ty dostajesz na deser młodą kapustę albo curry warzywne 😀