Dostaliśmy od Włochów, którzy u nas mieszkali jakiś czas temu, Fregolottę. Jest to bardzo smaczne tradycyjne ciasto kruche produkowane w Wenecji. Najlepiej popijać do niego jakieś aromatyczne wino lub zrobić deser w rodzaju tiramisu (Fregolottę używamy wtedy zamiast biszkoptów). Ja poszłam w trochę inną stronę, bo w upał miałam ochotę na deser z owocami.
Ten deser jest lekki i orzeźwiający. Ricotta aromatyzowana skórką z cytryny w połączeniu ze świeżymi sezonowymi owocami jest pyszna. A kiedy dokopiesz się do ciastek nasączonych kawą… będzie wspaniale 😉
Pomysł na połączanie aromatyzowanej ricotty z owocami znalazłam w ostatnim numerze „Kuchni”, w artykule Jamiego Olivera.
Ps. Moje dzieci bardzo lubią Fregolottę maczaną w kawie (Ince) i serek ricotta. Do owoców podchodzą „z należytym szacunkiem” i wolą nie próbować. Owoce wymieszane z ricottą bardziej je przekonały, ale bez szaleństw 😉
Wpis bierze udział w akcjach: Jagodowo Nam 2, Na zdrowie! Maliny! i Dieta przyszłej mamy.
Fregolotta z aromatyzowaną ricottą, malinami i jagodami
- opakowanie (250 g) sera ricotta
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół szkl malin
- pół szkl jagód
- ew. borówka amerykańska do ułożenia na wierzchu
- Fregolotta lub kilka biszkoptów
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (dla dzieci może być Inka)
[Listonic]
Kawę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ricottę wymieszaj z miodem i skórką z cytryny. Maliny przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, a potem wymieszaj niedokładnie z połową serka. To samo zrób z jagodami. W dwóch lub trzech pucharkach lub miseczkach układaj najpierw ciastka namoczone w kawie, potem większą część cerka z malinami, potem cały serek z jagodami i znowu pozostałą część serka z malinami. Na wierzchu rozłóż kilka malin i borówek lub jagód.
Tagi: biszkopty, jagody, kawa, maliny, miód, ricotta, skórka z cytryny, Walentynki, Wielkanoc
Wow, wow, wow!
A jaka fajna nazwa;)
Olciaky, mi też się bardzo podoba. Mi generalnie podoba się wszystko co włoskie 😉