Jest to moja kolejna propozycja roladek z pizzy. Bardzo podoba mi się ten sposób podania zwykłej pizzy. Łatwo pojedyncze kawałki brać w ręce na przyjęciu. Poza tym niektóre rodzaje farszu znacznie lepiej smakują w wersji nieprzypieczonej, kiedy farsz jest ukryty pomiędzy warstwami ciasta. Farsz serowy jest do tego idealny, moim zdaniem 🙂 Tradycyjnie już radzę nie przejmować się zbyt mocno podanymi proporcjami serów – działaj według własnych upodobań. Lepiej aby farszu nie było zbyt dużo, bo wypłynie z roladek (choć mi osobiście to nie przeszkadza).
Zajrzyj też do przepisów na roladki z pieczonymi warzywami, roladki z pizzy z nadzieniem pieczarkowym i nadzieniem z szynką i serem lub do przepisu na pizzę z różnymi nadzieniami, w którym opisuję szczegółowo jak zrobić ciasto i całą pizzę.
Pizza – roladki serowe
Ciasto:
- torebka suchych drożdży
- 400 g mąki
- pół szkl ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- koncentrat pomidorowy
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 5 dkg sera gouda
- 5 dkg sera pleśniowego typu blue (lazur, rokpol)
- małe opakowanie mozzarelli (w woreczku, w zalewie)
- pół kostki sera typu feta
- oregano
Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm. Najlepiej, żeby miał kształt zbliżony do prostokąta. Do koncentratu dodaj trochę wody, cukier i sól. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup – i rozsmaruj na placku. Teraz rozłóż plasterki mozzarelli, ser feta pokrojony w kostkę, pokruszony lazur i startą na tarce goudę. Delikatnie posyp oregano. Proponuję zwijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu – wtedy roladki mają „akuratną” wielkość. Pokrój zwinięta roladę na kawałki szerokości 5 cm. Ustawiaj je pionowo w formie wyłożonej papierem do wypieków. Zachowaj odległości, bo roladki chętnie urosną 🙂 Możesz odstawić je znowu do wyrośnięcia na pół godziny. Ja zwykle piekę od razu. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem. Najlepiej włączyć grzanie górne i dolne jednocześnie. Jeśli uznasz, że za szybko się przypiekają – zmniejsz temperaturę o 10-20°C. Piecz jeszcze kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól roladkom kilka minut odpocząć. Potem możesz podawać. Są pyszne także po przestygnięciu.
Tagi: feta, gouda, koncentrat pomidorowy, mozzarella, oregano, pizza, ser pleśniowy
ciasto do pizzy to fajoska sprawa. przymierzałam się do zrobienia opisanych przez Ciebie roladek, ale po rozwałkowaniu ciasta zmieniłam koncepcję. cienkie ciasto rozkółkowałam szklanką, i porobiłam pierożki. do jednych napchalam mielonego mięsa z marchewką, pietruszką, selerem, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą z puszki. do tego oregano, wściekła papryczka i odrobina miodu. do drugich napchałam zmiksowaną zapiekankę z ziemniaków, szpinaku i boczku (bo mi została, a szkoda było wywalać). pierożki pozalepiałam i upiekłam, tak jak pizzę, ale krócej, ok. 15 minut. wyszły super, polecam 🙂 jeszcze superowsze były, jak je jeszcze zamrożone cisnęłam na blachę do 200 stopni. chrupiące ze hoho
Gosiaczku, super! Dzięki, że mi przypomniałaś, że z ciasta na pizzę można też pierożki zrobić 🙂 Podobają mi się Twoje farsze. Lubię taką spontaniczność w kuchni.
Spontaniczność i fantazja w kuchni rzecz niezbędna 😉 a propos tego podrzucam jeszcze jeden fajny patent do ciasta na pizzę – sprawdziłam wczoraj wieczorem.
Podstawowa zmiana to użycie do ciasta zamiast zwykłej oliwy oliwy smakowanej. Zrobiłam sobie taką parę dni temu. Kilka rozgniecionych ząbków czosnku i przyprawy w kompozycji i ilości wedle uznania (ja dodałam jeszcze 5 posiekanych pepperoncini, łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano, bazylię, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, 2 listki laurowe, tymianek i co mi tam jeszcze w łapska wpadło) należy zalać gorącą oliwą i zamknąć (ja to robiłam w słoiku po prostu). Odstawić na 2-3 dni, od czasu do czasu potrząchnąć. Używać do czego się żywnie podoba 🙂
użyłam własnie do ciasta do pizzy, a oprócz tego przy zagniataniu dodałam też łyżeczkę oregano. efekt bardzo satysfakcjonujący – polecam 🙂
Gosiaczku, dzięki 🙂 Jeszcze nigdy nie robiłam oliwy smakowej, czasami kupowałam gotową. To dobry pomysł, żeby zrobić ją samodzielnie i użyć ulubionego zestawu przypraw.
[…] wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się […]
[…] Farsz z pieczonych warzyw, Pizza, Pizza hawajska, Roladki z pizzy z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe. Polecamy wino: do roladek z warzywami polecamy Chianti oraz młodą hiszpańską Rioje, która […]
[…] przepisy: Pizza, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami […]
[…] przepisy: Pizza hawajska, Pizza-roladki z pieczarkami lub szynką, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami […]
[…] przepisy: Pizza, Pizza hawajska, Pizza-roladki serowe, Pizza-roladki z warzywami […]
[…] Ciasto wykonaj wg przepisu. […]