Jest to moja kolejna propozycja roladek z pizzy. Bardzo podoba mi się ten sposób podania zwykłej pizzy. Łatwo pojedyncze kawałki brać w ręce na przyjęciu. Poza tym niektóre rodzaje farszu znacznie lepiej smakują w wersji nieprzypieczonej, kiedy farsz jest ukryty pomiędzy warstwami ciasta. Farsz serowy jest do tego idealny, moim zdaniem 🙂 Tradycyjnie już radzę nie przejmować się zbyt mocno podanymi proporcjami serów – działaj według własnych upodobań. Lepiej aby farszu nie było zbyt dużo, bo wypłynie z roladek (choć mi osobiście to nie przeszkadza).
Zajrzyj też do przepisów na roladki z pieczonymi warzywami,
roladki z pizzy z nadzieniem pieczarkowym i nadzieniem z szynką i serem lub do przepisu na pizzę z różnymi nadzieniami, w którym opisuję szczegółowo jak zrobić ciasto i całą pizzę.

Pizza-roladki serowe

Pizza – roladki serowe

Ciasto:

  • torebka suchych drożdży
  • 400 g mąki
  • pół szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • koncentrat pomidorowy
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 5 dkg sera gouda
  • 5 dkg sera pleśniowego typu blue (lazur, rokpol)
  • małe opakowanie mozzarelli (w woreczku, w zalewie)
  • pół kostki sera typu feta
  • oregano

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm. Najlepiej, żeby miał kształt zbliżony do prostokąta. Do koncentratu dodaj trochę wody, cukier i sól. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup – i rozsmaruj na placku. Teraz rozłóż plasterki mozzarelli, ser feta pokrojony w kostkę, pokruszony lazur i startą na tarce goudę. Delikatnie posyp oregano. Proponuję zwijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu – wtedy roladki mają „akuratną” wielkość. Pokrój zwinięta roladę na kawałki szerokości 5 cm. Ustawiaj je pionowo w formie wyłożonej papierem do wypieków. Zachowaj odległości, bo roladki chętnie urosną 🙂 Możesz odstawić je znowu do wyrośnięcia na pół godziny. Ja zwykle piekę od razu. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem. Najlepiej włączyć grzanie górne i dolne jednocześnie. Jeśli uznasz, że za szybko się przypiekają – zmniejsz temperaturę o 10-20°C. Piecz jeszcze kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól roladkom kilka minut odpocząć. Potem możesz podawać. Są pyszne także po przestygnięciu.


Tagi: , , , , , ,