Przedstawiam Wam lekkie, kolorowe danie makaronowe z warzywami. Dzięki dodaniu orzechów, sera koziego oraz karmelizowanego pora staje się całkiem sycące. Kontrast ciepłego makaronu i buraków, zimnego serka i chrupiących orzechów jest bardzo wciągający.
Piórka z buraczkami, serem kozim i orzechami
- 500 g makaronu penne (pióra)
- 2 buraki
- 125 g sera koziego śmietankowego
- 100 g orzechów włoskich
- pół szklanki śmietanki kremówki
- kilka centymetrów białej części pora
- mała garść natki pietruszki
- łyżeczka miodu płynnego
- 2 łyżki oliwy
Buraki obierz, owiń w folię aluminiową i piecz w 200°C przez 40 minut.
Wstaw w dużym garnku wodę na makaron. Pokrój pora na plastry grubości 2 mm, a buraki na plastry grubości 4 mm. Z natki pietruszki oderwij listki.
Orzechy upraż na dużej suchej patelni, na niewielkim ogniu, przez kilka minut, pilnując aby nie zrumieniły się, a jedynie zagrzały i uwolniły olejki eteryczne. Następnie dolej oliwę i dodaj pora. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodaj śmietanę, buraki i smaż cały czas mieszając, aby wytworzył się różowy sos śmietanowy.
W czasie gotowania sosu ugotuj makaron, odcedź i dodaj do gorącego sosu. Dodaj listki natki i wymieszaj tak, by makaron został dokładnie oblepiony sosem. Podawaj natychmiast, nakładając na każdą porcję po kilka łyżeczek sera koziego.
Tagi: buraki, miód, natka pietruszki, orzechy włoskie, por, śmietana kremówka, twaróg kozi
Zostaw komentarz