Przedstawiam Wam lekkie, kolorowe danie makaronowe z warzywami. Dzięki dodaniu orzechów, sera koziego oraz karmelizowanego pora staje się całkiem sycące. Kontrast ciepłego makaronu i buraków, zimnego serka i chrupiących orzechów jest bardzo wciągający.

 Makaron pióra z buraczkami, serem kozim i orzechami

Piórka z buraczkami, serem kozim i orzechami

  • 500 g makaronu penne (pióra)
  • 2 buraki
  • 125 g sera koziego śmietankowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • kilka centymetrów białej części pora
  • mała garść natki pietruszki
  • łyżeczka miodu płynnego
  • 2 łyżki oliwy

Buraki obierz, owiń w folię aluminiową i piecz w 200°C przez 40 minut.

Wstaw w dużym garnku wodę na makaron. Pokrój pora na plastry grubości 2 mm, a buraki na plastry grubości 4 mm. Z natki pietruszki oderwij listki.

Orzechy upraż na dużej suchej patelni, na niewielkim ogniu, przez kilka minut, pilnując aby nie zrumieniły się, a jedynie zagrzały i uwolniły olejki eteryczne. Następnie dolej oliwę i dodaj pora. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodaj śmietanę, buraki i smaż cały czas mieszając, aby wytworzył  się różowy sos śmietanowy.

W czasie gotowania sosu ugotuj makaron, odcedź i dodaj do gorącego sosu. Dodaj listki natki i wymieszaj tak, by makaron został dokładnie oblepiony sosem. Podawaj natychmiast, nakładając na każdą porcję po kilka łyżeczek sera koziego.

Makaron pióra z buraczkami, serem kozim i orzechami

Tagi: , , , , , ,