Bajeczne smaki zapraszają na film. Danie obiadowe z gatunku zdrowszych i mniej tuczących. Jednocześnie bardzo smaczne. Łosoś i szpinak usmażony z czosnkiem i pomidorami suszonymi, są owinięte w ciasto kruche z mąki pełnoziarnistej, a następnie upieczone. Mąka pełnoziarnista ma niższy indeks glikemiczny, więc danie nasyci na dłużej. Owinięcie łososia i szpinaku ciastem sprawia, że farsz pozostaje wilgotny, a w domu nie czuć intensywnych zapachów podczas pieczenia.
Łosoś i szpinak w cieście pełnoziarnistym
Ciasto pełnoziarniste:
- 100 g masła
- 120 ml wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki soli
Łosoś:
- 350 g filetu z łososia
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz świeżo mielony, sól
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory suszone z zalewy
- sól
Szpinak. Mrożony szpinak przełóż do garnka lub na patelnię. Dodaj oliwę i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do całkowicie rozmrożonego szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory posiekane w kostkę. Gotuj jeszcze kilka minut, bez przykrycia, aby jak najdokładniej odparować płyn. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto. Masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w malakserze. Dodaj pozostałe składniki ciasta i zmiksuj. Uformuj kulę i podziel w proporcji mniej więcej 2/3 i 1/3. Rozwałkuj oba kawałki ciasta.
Łosoś. Rybę umyj, osusz, oczyść z dużych ości, odetnij skórę. W naczyniu do zapiekania lub na blasze ułóż większy placek ciasta. Na środku ułóż wystudzony szpinak, a na nim łososia. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Brzegi ciasta zawiń do góry, otaczając łososia. Całość przykryj mniejszym plackiem.
Piecz w 190°C bez termoobiegu lub w 170°C z termoobiegiem przez około 30 minut.
Tagi: czosnek, dla zdrowia, film, łosoś, mąka pełnoziarnista, pomidory suszone, sok z cytryny, szpinak
Pomysł bardzo oryginalny lub po prostu pierwszy raz go widzę. Myślę że nawet gdyby to nie byl łosoś(za którym nie przepadam) to też byłoby smaczne.
Maciej, na pewno można pokombinować z pomysłem na tą potrawę. Może pierś kurczaka też by tu dobrze zagrała?