Czy masz przed Świętami podobnie jak ja? Prezenty, porządki, planowanie menu, zakupy, a na koniec wracam do domu i marzę aby odpocząć. Zgadnij gdzie odpoczywam. W kuchni oczywiście! 🙂 Tylko potrzebuję wyłączyć to intensywne myślenie i planowanie.
W te moje potrzeby idealnie wpasowały się nowe blistry marki Kamis, które otrzymałam w ramach kampanii promocyjnej. Blistry Kamis to przepisy na proste, pyszne i efektowne dania, z dołączonymi jednorazowymi zestawami przypraw wymienionych w danym przepisie. Proste i wygodne!
Mi ułatwiają życie przed Świętami, ale jak najbardziej nadają się również na Święta. Nie ma tam półproduktów, których w tych ważnych dniach w roku wolelibyśmy nie używać. Są za to naturalne zioła i przyprawy. Myślę, że dla początkujących w kuchni oraz dla zabieganych może to być świetny pomysł na udane Święta 🙂
Dziś zapraszam Was na kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem. Bardzo lubię połączenie mięsa ze śliwką suszoną lub kalifornijską. Próbując tej potrawy doszłam do wniosku, że mam też słabość do połączenia podsmażonego boczku ze śmietaną. Na moją zgubę oczywiście, bo tam jest mnóstwo kalorii. Dlatego do tego dania grzecznie zjadłam zaleconą w przepisie lekką sałatę z solą morską i oliwą.
Kurczak ze śliwką owijany boczkiem
- 4 filety kurczaka (ok. 750 g)
- 16 suszonych śliwek
- 300 g boczku wędzonego, nieparzonego, pokrojonego w cieniutkie plastry
- 500 g pieczarek
- 375 ml śmietanki 30%
- 700 g ziemniaków
- sól
- oliwa
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra)
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 3 cm. Dodaj łyżkę oliwy, rozmaryn, pół porcji czosnku i wymieszaj. Piecz około 40 minut w 200°C. Każdy filet ułóż na blacie i wbij w jego środek nóż tak, by uzyskać kieszeń przechodzącą wzdłuż całego kawałka. Do każdej kieszeni wsyp szczyptę czosnku i włóż 4 śliwki. Na wierzchu posyp filety papryką i tymiankiem. Teraz każdy filet owiń plastrami boczku. Obsmaż filety na rozgrzanej patelni, dodaj śmietankę i pokrojone w plastry pieczarki, przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z upieczonymi ziemniakami, posypanymi kolendrą oraz z sałatą.
Mój ulubiony sposób na sałatę: posmaruj wnętrze miski oliwą, posyp sola morską, dołóż umyte i wysuszone liście sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, boczek, pieczarki, pierś kurczaka, śliwki suszone, śmietanka, Wielkanoc, ziemniaki
Lubię takie jedzonko. Smakowicie wygląda ten kurczaczek 🙂
Pozdrowienia:)
Pychota, aromatycznie i świątecznie. W zeszłym roku próbowałam śliwek w boczku i muszę przyznać, że to wspaniałe połączenie. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie zawijane dania…
Mężu, wiem o tym 🙂 Będą teraz częściej.