Kolejna potrawa, która „zrobiła się sama”. To efekt testowania frytownicy Tefal ActiFry. Wszystkie składniki były gotowane i mieszane w trakcie, bez mojego nadzoru. Ja ustawiłam tylko czas gotowania 🙂

W tej potrawie jest pełno smaków i jest to połączenie w tajskim stylu. Mleko kokosowe, pasta curry, świeży imbir, papryczka chili połączone z dynią i indykiem dają aromatyczny, soczysty, a jednocześnie sycący efekt. Doskonałe na lekki, ale sycący obiad.

Indyk z dynią w mleku kokosowym i curry

Indyk z dynią w mleku kokosowym z curry

  • 500 g piersi indyka
  • 500 g dyni (obranej, bez farfocli)
  • 4 kółka ananasa z puszki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (1 cm)
  • papryczka chili
  • pół łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz świeżo zmielony

W misce wymieszaj indyka pokrojonego w kostkę, czosnek, imbir i chili drobno posiekane, pastę curry i oliwę. Przełóż do naczynia i smaż 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę dynię oraz ananasa i smaż 10 minut lub aż indyk będzie miękki. Podaj z ryżem jaśminowym lub makaronem.

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , , , , , ,