Zapraszam na pyszne ciasteczka bez mąki i cukru. Zdrowe, delikatnie słodkie, bo słodzone tylko daktylami. Miękkie i delikatne. Bardzo łatwe do formowania, ponieważ surowa masa ma konsystencję podobną do plasteliny. Do ich przygotowania wykorzystałam zmiksowane migdały, z których wcześniej przygotowałam mleko migdałowe. A zamiast jajek użyłam świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Masę można śmiało próbować przed pieczeniem. Gdyby się okazało, że jest dla Was za mało słodka, to można dodać więcej daktyli lub trochę miodu.
Wegańskie ciastka owsiane
- pulpa z 1 szkl migdałów – namoczonych i zmiksowanych, np. z produkcji mleka migdałowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 daktyli
- 1 szkl płatków owsianych
- mała szczypta soli
Siemię lniane zmiksuj na proszek lub zmiel w młynku. Do malaksera lub miski włóż siemię, pulpę z migdałów, wiórki kokosowe, posiekane daktyle, sól, płatki owsiane i wszystko zmiksuj lub wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha i się nie klei, dodaj 1-2 łyżki wody.
Nabieraj masę łyżką i formuj niewielkie kulki, lekko je spłaszczając. Układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą teflonową. Piecz w 190°C bez termoobiegu przez około 15 minut.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, daktyle, dla zdrowia, migdały, płatki owsiane, siemię lniane, wiórki kokosowe
świetny przepis 🙂
Daj znać, jeśli wypróbujesz 🙂
na pewno zamieszczę na insta 🙂
A jak Cię znaleźć na insta?
Fajna rzecz a jak zrobic sobie pulpe jesli sie jej nie ma ?? Jakies pomysly zastepcze??? Bardzo prosze !!!
Wystarczy migdały namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, odsączyć i zmiksować. Ja nie obierałam ze skórki.