Zapraszam Was na kolejny film. Tym razem przygotowałyśmy z Anią pyszne waniliowe babeczki w kształcie jajeczek. Najbardziej posmakowały nam te pieczone w waflowych skorupkach, bo delikatność ciasta świetnie kontrastowała z chrupiącym, delikatnie przypieczonym wafelkiem. Na koniec dzieci ozdobiły babeczkowe jajeczka lukrami i posypkami. Co przedstawiały ich ozdobione jajeczka i o czym dzieci rozmawiały przy pracy, to już musicie zobaczyć na filmie, bo zepsułabym efekt pisząc tu o tym 😉 Bardzo Was zachęcam do obejrzenia tej części filmu z dziećmi – na pewno dowiecie się czegoś o życiu i filozofii gotowania i jedzenia… Warto!

Skorzystałam z przepisu na misie u Dorotus.

Waniliowe babeczki wielkanocne

Waniliowe babeczki wielkanocne

  • 130 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W malakserze utrzyj masło na puszystą jasną masę. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dalej ucieraj. Dodawaj po jednym jajku i nadal miksuj. Przełóż masę do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszaj szpatułką.

Waniliowe babeczki wielkanocne

Tagi: , , , , ,