Jest to przepyszny deser na wyjątkowe okazje. Masa truflowa rozpływa się w ustach.
Zainspirował mnie przepis na trufle o zupełnie innym smaku w blogu Cakemania.
Trufle czekoladowo-orzechowe z mascarpone
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 25 g Nutelli
- 25 g masła extra
- 120 g serka mascarpone
- 10 podłużnych biszkoptów
- orzechy laskowe lub obrane migdały
- do obtoczenia: kakao, a dla dzieci kakao rozpuszczalne Nesquik lub pokruszony herbatnik
Zmiksuj biszkopty. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w misce nad gorącą wodą lub w mikrofali (w Thermomix’ie: rozdrobnij na maksymalnych obrotach przez 10 sekund, a potem podgrzej do 50°C, na niskich obrotach przez 2 minuty). Połącz zmiksowane biszkopty, przestudzoną czekoladę, Nutellę, masło i mascarpone i dokładnie wymieszaj. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem formuj kulki. Jeśli chcesz, do każdej włóż obrany migdał lub orzech laskowy. Do miseczki wsyp kakao lub pokruszony herbatnik i obtaczaj kolejno każdą kulkę.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, biszkopty, czekolada, dla dzieci, kakao, mascarpone, migdały, nutella, orzechy, Thermomix, Walentynki, Wielkanoc
Zostaw komentarz