Takie małe tarty na słodko są moim zdaniem urocze. Ta ma niepowtarzalny smak, dzięki użyciu wspaniałego norweskiego sera, który dostaliśmy w prezencie (Asiu, Jornie – dziękujemy). Jeżeli nie macie dostępu do takiego sera, to myślę że ze zwykłą masą krówkową też będzie super. Ser o smaku karmelowym fajnie łączy się z bananem i orzechami włoskimi. A dodatek syropu klonowego i soli morskiej gruboziarnistej jest wspaniałym wykończeniem dla tych słodkich ciastek.

Tarteletki toffi z bananami i orzechami

Tarteletki toffi z bananami i orzechami, na cieście migdałowym

[Proporcje na 4 tarteletki]

Ciasto:

  • 30 g płatków migdałów
  • 30 g cukru pudru
  • 140 g mąki
  • 75 g masła – najlepiej zamrożonego
  • żółtko
  • 30 ml wody

Nadzienie:

  • 50 g sera Gudbrandsdalsost (lub masy krówkowej)
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj w malakserze, a następnie uformuj kulę z ciasta. Zawiń ją w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm i wyłóż nim foremki do tarteletek. Piecz w 180°C, przez 12 minut do lekkiego zrumienienia. Dołóż plastry sera i znów podpiecz 5 minut. Ułóż plastry banana dokładnie skropione sokiem z cytryny. Delikatnie polej syropem klonowym, posyp uprażonymi kawałkami orzechów włoskich i solą morską gruboziarnistą.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiel płatki migdałowe: czas 8 s, obr. 10. Dodaj masło pokrojone na kawałki i posiekaj je: czas 15 s, obr. 5. Dodaj pozostałe składniki ciasta i zmiksuj: czas 20 s, obr. 4. Z ciasta uformuj rękami kulę i dalej postępuj wg powyższego przepisu.

Tarteletki toffi z bananami i orzechami

Tagi: , , , , , , , ,