Ostatnio pędzę przez życie jak szalona. Brakuje mi wolnego czasu i brakuje mi czasu na wypełnianie wszystkich obowiązków… A w kuchni muszę szukać jeszcze szybszych rozwiązań 🙂

Wypróbowałam ciasteczka snickerdoodles. Mają w sobie coś urzekającego, choć nie są moim ideałem. Czułam w nich posmak jakby kaszy gryczanej, a inni czuli zapach jakby białego sera… Jednak mają coś w sobie i sięgałam po kolejne… Moim zdaniem te ciastka wiele zyskują po dodaniu jeszcze jakiejś przyprawy. Ja zdecydowałam się na Przyprawę do kawy i deserów z linii Kamis Specialite. Oprócz cynamonu zawiera ona cukier kandyzowany, goździki, kardamon i wanilię. Kiedy kręci się młynkiem, zapach jest obłędny 🙂 (w przeciwieństwie do całej laski cynamonu, której zapachu nie czuję wcale) Właśnie tą Przyprawę do kawy i deserów dodaję ostatnio codziennie do herbaty (przyprawę i torebkę z herbatą zalewam wrzątkiem). Bardzo dobrze wprowadza mnie w nastrój oczekiwania na Święta. I taką właśnie herbatę polecam Wam do tych ciastek. Poczujecie, że Święta się zbliżają 🙂

A jeśli chcielibyście poczuć Święta jeszcze bardziej, zapraszam do udziału w konkursie, który wkrótce ogłoszę. Na zwycięzcę czeka delikatesowy kosz produktów z serii Kamis Specialite, identyczny jak ten, który ja dostałam. Zdjęcie możecie zobaczyć na końcu tego wpisu.

Ciasteczka Snikerdoodles

Snickerdoodles

  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej Kamis Specialite
  • pół łyżeczki Przyprawy do kawy i deserów Kamis Specialite
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cynamomu

W misce wymieszaj mąkę, gałkę, przyprawę do kawy, proszek do pieczenia, sól, odstaw na chwilę. Masło zmiksuj z cukrem, aż do puszystości i białości, wbij jajko, dodaj ekstrakt, dalej ubijaj. Do ubitej masy wmieszaj suche składniki i dobrze wymieszaj (masa nie powinna się kleić).

Cukier do obtoczenia wymieszaj z cynamonem. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w cukrze cynamonowym, kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ciastka.

Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego brązowego koloru. Studź na kratce.

Ciasteczka Snikerdoodles

Takie produkty otrzymałam do testowania i dokładnie takie same będę mogła komuś z Was przesłać 🙂

Kamis Specialite

Artykuł komercyjny
Tagi: , , , , ,