Dla odmiany upiekłam muffiny wytrawne. Są bardzo intensywne w smaku i bardzo sycące. Idealne na kolację, przy lampce białego wina.
Przepis na podobne muffiny znalazłam w książce „business&cooking”. Autorka przepisu, Ola Michalak, mówiła mi, że warzywa można zmieniać stosownie do okoliczności. Ja dostosowałam warzywa w muffinach do aktualnego „mam ochotę na” i do zawartości lodówki 🙂 Z tego samego zestawu składników podstawowych można wykonać również muffiny na słodko, dodając cukier i owoce.
Do takich muffin z warzywami polecamy gewurztraminer.
Muffiny z pieczarkami, porem i słonecznikiem
Składniki podstawowe:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szkl mleka
- pół szkl oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2-3 pieczarki
- 100 g pora
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli (lub więcej)
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki tymianku
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Pora oczyść i również pokrój w plastry. Do rondelka wlej oliwę, dodaj pieczarki i pora i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zeszklą się. Na koniec odkryj pokrywkę i krótko odparuj sok z warzyw. Na suchej patelni upraż słonecznik – na średnim ogniu, często mieszając, aby ziarenka się nie przypaliły, bo staną się gorzkie.
Wszystkie suche składniki ciasta podstawowego wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Połącz składniki suche i mokre oraz dodatki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Nałóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do muffin. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.
Jeśli masz Thermomix:
Pieczarki i pora pokrój na duże kawałki, włóż do naczynia i zmiksuj: czas 3 s, obroty 5. Dolej oliwę i zeszklij warzywa: temperatura Varoma, czas 2 minuty, obroty 2. Następnie odparuj nadmiar płynu: temperatura 100 stopni, czas 2 minuty, obroty 3. Dodaj pozostałe składniki (bez słonecznika) i zmiksuj: czas 20 s, obroty 3. Dodaj słonecznik i wymieszaj: czas 20 s, obr 2.
Jeśli chcielibyście podarować sobie albo komuś taki piękny prezent, a jednocześnie pomóc uzdolnionym dzieciom z ubogich rodzin, to zachęcam do zakupu 🙂
Tagi: czarny pieprz, jajka, mleko, oliwa, pieczarki, por, słonecznik, Thermomix, tymianek, wino do potrawy
Wytrawnych muffinek jeszcze nie jadłam, ani nie piekłam ….jakoś się boję ….a wyglądają tak apetycznie:)
Jolu, no właśnie trzeba się raz odważyć i spróbować. To bardzo ciekawa przekąska. Coś innego 🙂
[…] Podobne przepisy: muffiny z pieczarkami, porem i słonecznikiem. […]