Jeśli dbacie o zdrową dietę, to do świętowania używajcie mąki razowej. Muffiny z dodatkiem czekolady i pomarańczy są bardzo aromatyczne i atrakcyjne. Dodatek mąki razowej sprawia, że są zdrowsze. Można je zajadać z czystym sumieniem 😉

Muffiny razowe z białą czekoladą

Muffiny razowe z czekoladą i pomarańczą

[porcja na 12 dużych muffin]
  • tabliczka białej czekolady
  • szkl mąki razowej lub pełnoziarnistej
  • szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • mała szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • ¼ szkl miodu
  • ¾ szkl soku pomarańczowego
  • 1/3 szkl oleju

Pomarańczę wyszoruj płynem do mycia naczyń, opłucz pod bieżącą wodą i sparz przez minutę we wrzątku. Wysusz i zetrzyj skórkę pomarańczową (bez białego albedo, które jest gorzkie). Następnie przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij sok. Czekoladę pokrój na nieduże kawałki (na przykład każdą kostkę na 4-6 części).

W jednej misce dokładnie wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie przelej mokre do suchych i znowu wymieszaj, ale niezbyt dokładnie.

Nakładaj ciasto do papilotek na muffiny. Piecz w 190°C przez 20 minut.

Muffiny razowe z białą czekoladą 1

Muffiny razowe z białą czekoladą 0

Tagi: , , , , , , ,