Wiem, wiem, że sezon już się kończy. Składanie filmów zajmuje mi więcej czasu niż zwykły wpis. Jednak akurat tego typu deser można przygotować z dowolnych sezonowych owoców, więc zachęcam do rozwinięcia własnej fantazji 🙂
A jeśli chodzi o połączenie smaku truskawek i rabarbaru, to jest ono bardzo wdzięczne, bo słodkie truskawki ładnie kontrastują z kwaśnym rabarbarem.
Truskawki i rabarbar pod kruszonką
- pół kg rabarbaru
- pół kg truskawek
- kilka łyżeczek cukru
- łyżka cukru trzcinowego do posypania kruszonki
Kruszonka:
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 300 g mąki
Formę wielkości kartki A4 posmaruj odrobiną oleju (nie jest to konieczne). Rabarbar umyj, pokrój na niewielkie kawałki i rozłóż równomiernie w formie. Truskawki umyj, usuń szypułki. Większe przekrój na pół lub na ćwiartki. Rozłóż równomiernie na rabarbarze. Jeśli truskawki nie są bardzo słodkie, to posyp je kilkoma łyżeczkami cukru. W malakserze zmiksuj składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Rozłóż ją równomiernie na truskawkach. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym – dzięki temu kruszonka ładnie się zrumieni. Piecz w 180°C z termoobiegiem lub w 200°C bez termoobiegu przez 20-30 minut.
Tagi: cukier trzcinowy, film, rabarbar, truskawki
Fajne, takie proste a efektowne 🙂
Muszę zrobić koniecznie.
Alda, mnie też ujmuje w owocach pod kruszonką to, że jest prosta i efektowna. A z dodatkiem lodów to już fantastyczna 🙂
wyglada smakowicie..ale te lody ach w ten upał…:) narobiłaś mi smaka a ja musze siedzieć w pracy na gorącym poddaszu:))
Perelka, to zaraz po powrocie zrób sobie koniecznie 🙂
Widziałąm ten filmik juz wczoraj:) uwielbiam takie esery, są przepyszne:) buziaki zasyłąm
Jolu, my też takie desery uwielbiamy 🙂 Nie ma to jak pieczone słodkie owoce, które puściły sok. A do nich chrupiąca kruszonka i zimne lody 🙂
fajny pomysł z posypaniem kruszonki cukrem trzcinowym, nie słyszałam o tym 🙂
Tanroth, warto taki trik stosować, jeśli lubisz ładnie przypieczony wierzch ciasta 🙂
Ahhh… ślinka cieknie od patrzenia…
Nina, no to namawiam Cię do wypróbowania tego przepisu 🙂
Świetny przepis!