Zapraszam na prawdziwie jesienne ciasto. Spód z mąki pełnoziarnistej i orzechów, które są wyraźnie wyczuwalne. A nadzienie bardzo wilgotne i aromatyczne. Kojące.
Inspirowałam się przepisem z bloga Chillibite.
Tarta dyniowa
[proporcje na tartę o średnicy około 24 cm]
Kruchy spód:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g zimnego masła
- około 2 łyżek lodowatej wody
- szczypta soli
- 100g łuskanych orzechów włoskich
Nadzienie:
- 250-300 g dyni
- 70 g cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 100 g śmietany kremówki
- 2 jajka
Kruchy spód. Orzechy lekko posiekaj. Do malaksera włóż wszystkie składniki na kruchy spód i zmiksuj na niewielkich obrotach. Uformuj z ciasta kulę, lekko spłaszcz i wstaw na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Znowu wstaw do lodówki na pół godziny.
Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem. Piecz w 200°C przez około 25 minut.
Nadzienie. Dynię obierz, wydrąż farfocle i pestki. Pokrój na duże kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz ugotowane kawałki, dodaj cukier, cukier z wanilią, przyprawy i zmiksuj. Dodaj żółtka i śmietanę i znów zmiksuj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę dyniową delikatnie wymieszaj z pianą z białek, dodając stopniowo pianę do masy. Przełóż masę na podpieczony spód i piecz około 35 minut.
Tagi: cukier trzcinowy, cynamon, domowy cukier z prawdziwą wanilią, dynia, gałka muszkatołowa, imbir, jajka, mąka pełnoziarnista, orzechy włoskie, śmietana kremówka, tarta
mrrrrr 🙂
uwielbiam
uwielbiam takie ciasta z nadzieniem 😉
Jula, ja też uwielbiam kiedy kruchy wypiek połączony jest z miękkim i wilgotnym nadzieniem 🙂
Cudownie jesienne, niemal mi pachnie z monitora tymi orzechami… 🙂
Gin, namawiam Cię do upieczenia i poczucia jak pachnie w naturze, a nie przez monitor 😉 Warto!