Serniki „na zimno” zwykle smakują mi bardziej niż pieczone. A do tego szybciej się je robi 🙂 Ostatnio przekonuję się, że wolę ser połączony z czekoladą zamiast z żelatyną. To dla mnie fajne odkrycie, bo połączenie smaku sera i czekolady jest świetne! A jeśli dorzucimy jeszcze do tego owoce sezonowe, to już będzie wspaniale 🙂

Podobny sernik już Wam pokazywałam tutaj.

Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia

Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia

  • 250 g sera twarogowego
  • 125 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 5 łyżek cukru pudru (sernik wychodzi dość słodki, więc można użyć mniej cukru)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 20 herbatników szkolnych
  • 6 łyżek mleka
  • truskawki / maliny / jagody itp

Czekoladę połam i włóż do miski. Miskę ustaw na garnku z wrzącą wodą tak, by dno miski nie dotykało do wody. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aż cała się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz, obejrzyj film jak bezpiecznie rozpuścić czekoladę.

Sery zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj roztopioną czekoladę i znów chwilę miksuj na małych obrotach.

Przygotuj formę wielkości kartki A4. Do miseczki nalej mleko i zanurzaj w nim na krótko herbatniki, a następnie układaj je w formie. Na herbatnikach rozłóż masę serową. W masę powtykaj owoce (większe pokrój). Przykryj folią spożywczą tak, by nie dotykała do sera i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.

Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia

Tagi: , , , , , , , , , ,