Co powiecie na sernik z pure z pieczonych truskawek, na czekoladowym spodzie? Truskawki po upieczeniu mają mniej wody, więc ich smak staje się intensywniejszy. Masa serowa z dodatkiem takich truskawek jest pyszna! Do truskawkowej masy dobrałam czekoladowy spód, bo truskawki bardzo lubią czekoladę.
Taki sernik jest dla mnie idealny na letni weekendowy podwieczorek. W upalną niedzielę usiedliśmy razem na kanapie i delektowaliśmy się lekką, ale intensywną w smaku masą serową. Do tego dzieci mogą przygotować wodę cytrynową albo lemoniadę i przyjęcie gotowe.
Sernik z pieczonymi truskawkami
Czekoladowy spód:
- 150 g herbatników
- 2 kostki czekolady, gorzkiej lub mlecznej
- 40 g masła
Pieczone truskawki:
- 750 g truskawek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 70-100 g cukru pudru – ilość do smaku
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szkl wody
Pieczone truskawki. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Każdą przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli jest duża. Włóż owoce do naczynia do zapiekania, zetrzyj na nie skórkę z pomarańczy, posyp cukrem i wymieszaj. Piecz w 180°C przez 35 minut. Lekko przestudź i zmiksuj na pure.
Czekoladowy spód. Czekoladę włóż do malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż do połączenia w masę o konsystencji bardzo mokrego piasku. Wyłóż masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do wypieków. Dokładnie ugnieć i wyrównaj. Wstaw na 15 minut (lub dłużej) do lodówki.
Masa serowa. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej 1/3 szklanki wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie. Ser zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
Odlej połowę masy serowej, a do pozostałej w malakserze dodaj pure truskawkowe i ponownie zmiksuj. Dodaj połowę przestudzonej żelatyny. Wlewaj ją bardzo powoli do masy serowej, cały czas miksując. Uważaj, aby nie powstały żelatynowe grudki. Masę truskawkową wlej do tortownicy na czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na 30-60 minut, aż powierzchnia masy zastygnie.
Do malaksera przelej odlaną wcześniej masę serową. Dodaj pozostałą żelatynę i zmiksuj. Jeżeli żelatyna zdążyła stężeć, to lekko ją podgrzej wstawiając szklankę do miski z gorącą wodą. Przelej masę serową do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia sernika.
Tort jogurtowo-galaretkowy z borówkami
Ciasto z truskawkami i rabarbarem na zimno
Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia (+film)
Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami
Ola, cudo!
Dzięki, Beatko! 🙂
Jaki piękny. …ja zrobiłam agrestowy
Agrestowy sernik? Jeszcze nie próbowałam. Zaintrygowałaś mnie, Zosiu ☺
Coś wspaniałego. …bardzo polecam a agrestowy sos do makreli tez mniam
Widzę, że dajesz czadu w kuchni ☺
No właśnie tak. …chciałabym kiedyś z Tobą pogotowac i może jakoś to uwiecznić
No to daj znać jak będziesz w W-wie ☺
Tak zrobię