Co powiecie na sernik z pure z pieczonych truskawek, na czekoladowym spodzie? Truskawki po upieczeniu mają mniej wody, więc ich smak staje się intensywniejszy. Masa serowa z dodatkiem takich truskawek jest pyszna! Do truskawkowej masy dobrałam czekoladowy spód, bo truskawki bardzo lubią czekoladę.

Taki sernik jest dla mnie idealny na letni weekendowy podwieczorek. W upalną niedzielę usiedliśmy razem na kanapie i delektowaliśmy się lekką, ale intensywną w smaku masą serową. Do tego dzieci mogą przygotować wodę cytrynową albo lemoniadę i przyjęcie gotowe.

Sernik na zimno z pieczonymi truskawkami

Sernik z pieczonymi truskawkami

Czekoladowy spód:

  • 150 g herbatników
  • 2 kostki czekolady, gorzkiej lub mlecznej
  • 40 g masła

Pieczone truskawki:

  • 750 g truskawek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 70-100 g cukru pudru – ilość do smaku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szkl wody

Pieczone truskawki. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Każdą przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli jest duża. Włóż owoce do naczynia do zapiekania, zetrzyj na nie skórkę z pomarańczy, posyp cukrem i wymieszaj. Piecz w 180°C przez 35 minut. Lekko przestudź i zmiksuj na pure.

Czekoladowy spód. Czekoladę włóż do malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj, aż do połączenia w masę o konsystencji bardzo mokrego piasku. Wyłóż masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do wypieków. Dokładnie ugnieć i wyrównaj. Wstaw na 15 minut (lub dłużej) do lodówki.

Masa serowa. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej 1/3 szklanki wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie. Ser zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
Odlej połowę masy serowej, a do pozostałej w malakserze dodaj pure truskawkowe i ponownie zmiksuj. Dodaj połowę przestudzonej żelatyny. Wlewaj ją bardzo powoli do masy serowej, cały czas miksując. Uważaj, aby nie powstały żelatynowe grudki. Masę truskawkową wlej do tortownicy na czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na 30-60 minut, aż powierzchnia masy zastygnie.
Do malaksera przelej odlaną wcześniej masę serową. Dodaj pozostałą żelatynę i zmiksuj. Jeżeli żelatyna zdążyła stężeć, to lekko ją podgrzej wstawiając szklankę do miski z gorącą wodą. Przelej masę serową do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia sernika.

Sernik truskawkowy 1Sernik truskawkowy 2Sernik truskawkowy 3Sernik truskawkowy 4Sernik truskawkowy

 

Sernik na zimno z pieczonymi truskawkamiZobacz też:

Galaretkowiec Galaretkowiec

Tort jogurtowo-galaretkowy z borówkami Tort jogurtowo-galaretkowy z borówkami

Ciasto z owocami na zimno Ciasto z truskawkami i rabarbarem na zimno

Kolorowe ptasie mleczko Kolorowe ptasie mleczko

Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia (+film)

Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami 00 Kruche ciasto fit z pianką i malinami lub truskawkami

Panna cotta - foto Emilka 1 Panna cotta z sosem malinowym

Tagi: , , , , , , ,