Dziś moje i Janka urodziny. Z tej okazji na naszym stole pojawił się nowy, choć podobny do poprzednich sernik. Tym razem jest to mieszanka przynajmniej dwóch serników, które już robiłam. Mocno czekoladowy, trochę kawowy (wyraźnie, ale nie za mocno), z dojrzałymi, słodkimi truskawkami. Smakował nawet Ani, która twierdzi, że kawy w wypiekach nie lubi 🙂
Zapraszam też na inne serniki na stronie 2 smaki.
Sernik kawowo-czekoladowy z truskawkami na nasze urodziny
[na tortownicę o średnicy 23-24 cm]
Spód:
- 150 g czekoladowych herbatników (u mnie zwykłe herbatniki + łyżeczka kakao + 2 kostki gorzkiej czekolady)
- 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła
Masa serowa:
- 1 kg gęstego sera śmietankowego, sernikowego z wiaderka
- 150 g cukru
- 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka wody
Do podania:
- 300 g truskawek
- łyżka cukru pudru (ilość zależy od słodyczy samych truskawek)
Spód:
Nagrzej piekarnik do 180ºC. Tortownicę wyłóż folią aluminiową lub papierem do wypieków. Ciastka zmiksuj z masłem w malakserze i wyłóż na spód tortownicy, ubijając ją dnem szklanki. Podpiecz przez 10 – 12 min.
Masa serowa:
Ser zmiksuj z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodaj pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Nagrzej piekarnik do 180ºC. W jednej większej misce roztop czekoladę gorzką i mleczną z trzema łyżkami śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zwarzy), w drugiej misce roztop czekoladę białą z 1 łyżką śmietanki. Można to zrobić w “bain marie” lub jeszcze wygodniej w mikrofalówce (nastawiając na 360 W i 50 sekund, wyjmując lekko roztopioną i intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia).
Do miski z czekoladami ciemnymi, po lekkim ich wystudzeniu, dodaj kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku i ostudzoną oraz ok. 2/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 1 kg masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszaj trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają. Do drugiej miski dodaj pozostałą masę serową i również wymieszaj trzepaczką.
Na wystudzony spód wlej ciemną warstwę. Postaw tortownicę na blasze z wrzątkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180ºC. Wyjmij z piekarnika i wlej bardzo ostrożnie, po okręgu, pozostałą masę serową. Piecz jeszcze przez 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia w minimalnie uchylonym piekarniku. Zostaw na noc w lodówce.
Podanie:
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Posyp cukrem pudrem, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Truskawki możesz nałożyć na wierzch sernika tuż przed podaniem lub nakładać na poszczególne porcje sernika na talerzach.
Tagi: czekolada, ekstrakt z wanilii, kawa, ser śmietankowy, sernik, skrobia kukurydziana, tort, truskawki, Walentynki
piekny sernik!! jeszcze nigdy nie robilam dwu warstwowych, ani tym bardziej trzy warstwowych, jednak boje sie, ze masy mi sie wymieszaja 😉
wszystkiego najlepszego!! duzo szczescia, zdrowia i usmiechu 🙂
Tanroth, na warstwy mas są różne sposoby. Można każdą z nich podpiec oddzielnie, wtedy kolejną łatwiej nalać nie niszcząc spodu. Można też cierpliwie wylewać kolejne masy łyżką, z małej wysokości – wtedy jest prawie równo, ale nie do końca. Jednak nie jest to takie istotne. Najważniejszy jest smak tych wszystkich połączeń 🙂 A nierówności często dodają uroku.
Dziękuję za życzenia.
Wszystkiego najlepszego:) …a sernik udał ci się pięnie:) pozdraiam ciepło
Jolu, dziękuję 🙂
wszystkiego dobrego! Fajny serniczek 🙂
Zauberi, dziękuję 🙂
Najlepszego:) Zdroweia…pomyslności…pogody ducha, pomyslnych zbiegów okoliczności i wszystkiego naj..sernik prześliczny:)
Trzcinowisko, dziękuję za życzenia i cieszę się, że sernik Ci się podoba 🙂
Czy ten sernik to przepis Nigelli? Wygląda bardzo apetycznie. A jak w smaku – bardzo słodki jest? Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego!
Kasiu, to nie jest przepis Nigelli, ale cieszę się, że tak wygląda 😀 Bo Nigellę bardzo lubię. Nie jest bardzo słodki, bo zawiera kawę, który z natury gasi słodycz wypieków. Zawiera też gorzką czekoladę. Jeśli się obawiasz, daj mniej cukru. Dziękuję za życzenia.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🙂 Sernik wygląda bardzo fajnie, ja kawy nie lubie, ale mama by się ucieszyła 🙂
Edith, dzięki 🙂 Dla Mamy warto taki upiec 🙂
ale ponętny…
już nie mogę się oprzec, patrząc.
a co dalej!
Karmel-itka, bardzo mnie to cieszy 🙂
Ciekawy ten serniczek! Lubię dodatek kawusi w wypiekach, wiec z pewnością taki sernik by mi posmakował.
Wszystkiego najlepszego dla Was!:)
Majanko, jeśli lubisz kawowe wypieki, to posmakowałby Ci na pewno 🙂 Dziękujemy za życzenia 🙂
fantastyczny!aż ślinka cieknie:)
WSZYSTKIEGO NAJ DLA WAS:)
Nathalia, bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Dzięki za życzenia 🙂
Wszystkiego najlepszego…a serniczek, no cóż, prawie jak marzenie:) a dlaczego prawie, bo jest w zasięgu ręki i można go upiec…a marzenia trzeba gonić…spełnienia marzeń Wam życzę!
Kasiu, ładnie powiedziane o serniczku 🙂 Dziękuję za życzenia 🙂
Potwierdzam smakował:), ale jak dla mnie był mocno kawowy:) – ale tu moja opinia może nie być brana pod uwagę, bo ja faktycznie za kawą w wypiekach nie przepadam:) Przy czym ten serniczek zjadłam oblizując łyżeczkę:):):)
Aniu, no co Ty? Mocno kawowy? Może ja już za bardzo polubiłam kawę w wypiekach i nie wyczuwam jej 😉 Moje dzieci też zjadły, więc jednak zakładam, że ta kawa nie dominowała 🙂 I bardzo mnie cieszy, że wszystkim smakowało 🙂
Pięknie wygląda ! Sernik godny urodzin ! I wszystkiego najlepszego dla Was 🙂
Grażyno, dziękuję 🙂
Wszystkiego najlepszego w Dniu Urodzin!!! stała czytelniczka Jola
Jolu, bardzo dziękuję 🙂
Sto lat, Olu!!!
Nic się wczoraj nie przyznałaś!!!
Wszystkiego dobrego!
Aaania, chciałam Ci powiedzieć, ale dzieci mnie rozproszyły i potem zapomniałam. Za dużo tematów zaległych mamy 😉
Dzięki za życzenia.
świetnie wygląda i pewnie tak smakuje, a jak z kawą to dla mnie pycha
Aga, tak, smakuje równie dobrze jak wygląda 🙂 Ja też wypieki z kawą bardzo lubię.
Zamawiam sobie u Ciebie ;-D
Ewa, no to przyjeżdżaj, upieczemy 😉
Upiekłam Twój sernik na urodziny mojej córki, była zachwycona, tylko kawy nie dodałam bo nie lubię w ciastach
Ewa, wspaniale! Bardzo się cieszę 🙂 Kawa oczywiście nie jest konieczna, ale ja bardzo lubię dodatek kawy w ciastach i deserach.