Dziś moje i Janka urodziny. Z tej okazji na naszym stole pojawił się nowy, choć podobny do poprzednich sernik. Tym razem jest to mieszanka przynajmniej dwóch serników, które już robiłam. Mocno czekoladowy, trochę kawowy (wyraźnie, ale nie za mocno), z dojrzałymi, słodkimi truskawkami. Smakował nawet Ani, która twierdzi, że kawy w wypiekach nie lubi 🙂

Zapraszam też na inne serniki na stronie 2 smaki.

Sernik kawowo-czekoladowy z truskawkami

Sernik kawowo-czekoladowy z truskawkami na nasze urodziny

[na tortownicę o średnicy 23-24 cm]

Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników (u mnie zwykłe herbatniki + łyżeczka kakao + 2 kostki gorzkiej czekolady)
  • 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła


Masa serowa:

  • 1 kg gęstego sera śmietankowego, sernikowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka wody

Do podania:

  • 300 g truskawek
  • łyżka cukru pudru (ilość zależy od słodyczy samych truskawek)

Spód:
Nagrzej piekarnik do 180ºC. Tortownicę wyłóż folią aluminiową lub  papierem do wypieków. Ciastka zmiksuj z masłem w malakserze i wyłóż na spód tortownicy, ubijając ją dnem szklanki. Podpiecz przez 10 – 12 min.

Masa serowa:
Ser zmiksuj z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodaj pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzej piekarnik do 180ºC. W jednej większej misce roztop czekoladę gorzką i mleczną z trzema łyżkami śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zwarzy), w drugiej misce roztop czekoladę białą z 1 łyżką śmietanki. Można to zrobić w “bain marie” lub jeszcze wygodniej w mikrofalówce (nastawiając na 360 W i 50 sekund, wyjmując lekko roztopioną i intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia).

Do miski z czekoladami ciemnymi, po lekkim ich wystudzeniu, dodaj kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku i ostudzoną oraz ok. 2/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 1 kg masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszaj trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają. Do drugiej miski dodaj pozostałą masę serową i również wymieszaj trzepaczką.

Na wystudzony spód wlej ciemną warstwę. Postaw tortownicę na blasze z wrzątkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180ºC. Wyjmij z piekarnika i wlej bardzo ostrożnie, po okręgu, pozostałą masę serową. Piecz jeszcze przez 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia w minimalnie uchylonym piekarniku. Zostaw na noc w lodówce.

Podanie:

Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Posyp cukrem pudrem, wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Truskawki możesz nałożyć na wierzch sernika tuż przed podaniem lub nakładać na poszczególne porcje sernika na talerzach.

Sernik kawowo-czekoladowy z truskawkami

Tagi: , , , , , , , ,