Zapraszam na pyszny kremowy sernik łączący dwa nasze ulubione smaki: czekoladę i nutellę. Nutella jest nawet w spodzie bazującym na ciastkach czekoladowych. Do masy czekoladowej użyłam czekolady mlecznej, więc moja masa jest jaśniejsza. Dlatego zdecydowałam nie mieszać jej do końca i pozostała lekko marmurkowa.
U nas ten sernik wystąpił w charakterze tortu komunijnego.
Zobacz wszystkie przepisy na serniki na mojej stronie.
Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.
Polecamy wino: do sernika z dodatkiem czekolady polecamy muscat. Warto wypróbować też Marsalę.
Sernik czekoladowy z nutellą
Spód:
- 130 g ciastek kakaowych
- 20 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 łyżki nutelli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 500 g sera śmietankowego (3 – krotnie zmielonego)
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3 czubate łyżki nutelli
Spód. Wszystkie składniki na spód zmiksuj. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej zmiksowaną masę na spód, dociskając i wyrównując powierzchnię. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Masa serowa. Czekoladę połam i włóż do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą tak, by dno miski nie dotykało do wody. Wody już nie gotuj. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu aż się rozpuści, a następnie odstaw do wystygnięcia. Ser zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dalej miksując dodaj jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj (zrobiłam to niedokładnie, pozostawiając delikatny marmurek). Do części pozostałej w mikserze dodaj nutellę i zmiksuj.
Na spód wylej masę czekoladową. Następnie bardzo ostrożnie wyłóż masę z nutellą. Najlepiej zrobić to łyżką, kładąc delikatnie masę na warstwie czekoladowej. Równie delikatnie nałóż warstwę waniliową.
Piecz w temperaturze 180°C stopni przez około godzinę. Możesz również od góry przykryć folią aluminiową. Sernika tego nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wystarczy, że cała powierzchnia sernika będzie ścięta.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, budyń, cynamon, czekolada, dla dzieci, jajka, nutella, ser śmietankowy, sernik, śmietana, tort, Walentynki, wino do potrawy
zrob jeszcze raz taki, bo… nie pamietam jak smakuje 😉
he he 🙂 Też chętnie sobie przypomnę jego smak!
Wydaje mi się, że taki sernik posmakowałby mi bardziej niż tort.
Kabamaiga, słusznie kombinujesz. Ja właśnie tak mam – wolę takie serniki niż tradycyjne torty.
napatrzyłam sie na ten cudowny sernik i teraz wyjadam nutelle ze słoika 🙂
Jest to jakieś rozwiązanie 😉 Jednak sernik jest zdecydowanie lepszy od samej nutelli :0
oj Kochana on będzie moim hitem przyszłej niedzieli 🙂 super, że robi się go tak prosto (o smaku nawet nie myślę, bo kusi bardzo :))
Iwona, bardzo się cieszę, że wypróbujesz ten przepis. Daj znać jak wyszedł sernik 🙂
Ciasto w piekarniku 🙂 ale ile przyjemnego wylizywania po drodze 🙂 Czuje, że będzie obłędne :)użyłam serka bez laktozy i sprawdził się świetnie !!!
Iwona, jak zwykle mnie zadziwiasz nietypowymi składnikami 🙂 Mam nadzieję, że sernik Wam smakował 🙂
Olu, on wygląda idealnie. Nie wiem, jak to zrobiłam, że mi on tutaj umknął.
Zemfiroczka, cieszę się, że Ci spodobał ten sernik 🙂
no i nie miałam robić w tym roku sernika na święta, a przez Ciebie zrobię 😉
Blue_megi, czy pocieszy Cię, że u mnie też będzie sernik na święta? 🙂