Bajeczne smaki upiekły sernik. I zjadły 🙂 Taki wypiek na bazie mlecznej czekolady pasuje wszystkim – dorosłym i dzieciom. Jest kremowy, intensywny w smaku, czekoladowy, ale nie za mocno, w sam raz słodki.
Możecie mleczną czekoladę zastąpić gorzką, wtedy warto dodać więcej cukru. Jest to wersja dla czekoholików. Można też użyć czekolady białej. Wtedy sernik będzie słodki, idealny dla najmłodszych.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich serników na stronie 2 smaki.

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

[tortownica o średnicy 20 cm]

Spód:

  • 130 g herbatników kakaowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 20 g gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • pół szkl cukru
  • 3 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ćwierć szkl kwaśnej śmietany
  • 200 g czekolady mlecznej

Spód. Do malaksera włóż połamaną czekoladę. Zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na średnich obrotach. Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową, zapnij bok formy. Na dno wyłóż zmiksowane herbatniki i ugnieć dnem szklanki, wyrównując powierzchnię.

Masa serowa. Czekoladę rozpuść w miseczce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Ser zmiksuj z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodawaj po jednym jajku, śmietanę i mąkę. Na koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i znowu zmiksuj. Wylej masę serową na spód z herbatników.

Piecz w 180°C przez godzinę. Możesz przykryć papierem do wypieków aby powierzchnia sernika nie zrumieniła się. Sernik jest upieczony, gdy cała jego powierzchnia się zetnie. Nie pieczemy go do suchego patyczka. Po przestudzeniu sernika, należy go przez kilka godzin schładzać w lodówce.

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Tagi: , , , , , , , , , ,