Czas na podsumowanie konkursu z nagrodami od Kasi. Jak zwykle, nie było łatwo. Tym razem pomogła mi moja Siostra, która akurat nas odwiedziła i dzielnie asystowała mi, wypowiadając swoje zdanie o kilkunastu wypiekach, które wstępnie wybrałam do nagrodzenia 🙂 A musiałam ostatecznie wybrać tylko trzy…
Wytypowałyśmy zwycięzców:
I miejsce (nagrodą jest pojemnik na ciasto z łopatką): Kasia (fadi bakir) – za sernik z białą czekoladą i malinami, który muszę koniecznie zrobić, bo zapowiada się cudownie;
II miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Alicja – za urocze minimazurki w kształcie pisanek;
III miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Sylwia – za pięknie podany apetyczny sernik z bezą;
Serdecznie Wam gratuluję! Skontaktuję się z Wami w sprawie adresów do wysyłki nagród.
Zapraszam Was wszystkich do obejrzenia zwycięskich przepisów.
Sernik malinowy z białą czekoladą
Składniki:
(na tortownice 23cm)
ciasto
- 180g maki
- 30g cukru pudru
- 120g margaryny Kasia
sernik
- 400g serka Philadelphia
- 300g bialej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej i przestudzonej
- 300ml smietanki 36%
- 170g opakowanie malin
- galaretka malinowa
dodatkowo:
- tortownica 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
Ciasto:
W misce wymieszac make z cukrem. Dodac margaryne i szybko zagniec ciasto. Owinac w folie kuchenna i wlozyc do lodowki na minimum 30min. Nastepnie wykleic ciastem tortownice, tak, by lekko zachodzilo na scianki (okolo 1cm) – jest dosc miekkie i mozna miec problemy z rozwalkowaniem. Ponakluwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia i wsypac obciazenie – specjalne ceramiczne 'koraliki’, sucha fasole, ryz, lub migdaly; u mnie – duza garsc miedzianych monet. Piec w 180stC przez 10min, zdjac obciazenie i piec kolejnych 15min, lub do czasu, az ciasto bedzie upieczone i lekko zlotawe. Wyjac z piekarnika i zostawic do calkowitego ostudzenia.
Sernik:
W duzej misce ubic mikserem serek. Dodac smietanke i ubijac, az masa zacznie gestniec. Dodac czekolade i 10-12 malin. Ubic dokladnie mikserem. Przelozyc na ostudzony spod, udekorowac pozostalymi malinami i galaretka. (Ja uzywam galaretek bez zelatyny – bardzo, bardzo szybko sie zsiadaja i nie maja czasu wylac sie z bokow blaszki. Zwykla galaretke trzeba rozpuscic w mniejszej, niz opisana na opakowaniu, ilosci wody, a nastepnie poczekac, az ostygnie i zacznie lekko tezec).
Minimazurki w kształcie pisanek
Składniki na ciasto waniliowe:
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4,5 szklanki mąki
Składniki na ciasto makowe:
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka suchego maku
Lukier:
- 1 białko
- 2-3 krople olejku waniliowego
- cukier puder
- Dżem do przełożenia (najlepiej taki, którym da się łatwo smarować ciastko ale nie wycieka)
Wykonanie
Ciasto waniliowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 3 szklanki do ciasta. Utrzeć. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.
Ciasto makowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 2 szklanki do ciasta. Utrzeć. Dosypać cały mak i wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.
Następnie wyjmujemy ciasto waniliowe z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy ciasteczka w kształcie jajek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12-13 minut, aż się ładnie upieką.
Gdy skończymy piec waniliowe ciastka w taki sam sposób pieczemy makowe.
Ciastka gdy już ostygną przekładamy dżemem (można też masą krówkową lub nutellą).
Przygotowujemy lukier ucierając białko z dodatkiem olejku waniliowego, dosypując stopniowo cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Pisanki dekorujemy wedle uznania (można też użyć bakalii) i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aby odwilgły.
Sernik z bezą
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki tortowej,
- 1 szkl cukru,
- 15 dag margaryny,
- 1 jajko,
- 2 żóltka jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Na masę serową:
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 jajka,
- 4 żółtka jaj,
- 0,5 szkl oleju,
- 1 szkl cukru,
- 2 szkl mleka,
- 1 kg twarogu,
- 10 dkg cukru,
Piana:
- 4 białka,
- 1 łyżeczka octu
Mąkę mieszamy z proszkiem.dodajemy miękką margarynę,żółtka,jajko i cukier.Zagniatamy ciasto.Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.
Jajka,żółtka i cukier ubijamy,dodajemy zmielony twaróg i resztę składników.Miksujemy i wylewamy na ciasto.Pieczemy 60 minut w 190 stopniach.Białka ubijamy z cukrem,na koniec wlewamy łyżeczkę octu.Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Te mazurki-pisanki wyglądają obłędnie i chyba u mnie byłyby nr 1 😉
Olisko, mi też się BARDZO podobają, ale konkurs dotyczył najlepszego przepisu, a nie najlepszego zdjęcia, czy najładniejszego wypieku 🙂 Wybrałam na pierwsze miejsce ten przepis, który smakowo najbardziej przemówił do mojej wyobraźni. Na szczęście nagroda za drugie i trzecie miejsce też jest bardzo atrakcyjna 🙂
Mazurki najpiękniejsze 🙂
Aldi, też tak uważam 🙂 Patrz: odpowiedź dla Oliski.
piękne wypieki:) gratuluję wspaniałych wygranych
Jolu, było mnóstwo pięknych wypieków do wyboru i niełatwo było mi się zdecydować…
Cudne wszystkie, a mazurki wg mnie najpiękniejsze :))
Majanko, takich cudnych było jeszcze więcej, ale trzeba było na coś się zdecydować. Ja też uważam, że mazurki są najpiękniejsze. Zobacz odpowiedź dla Oliski.
mazurki są urocze! cudeńka 🙂
Milk_chocolate, no zgadzam się z Tobą 🙂
gratuluję dziewczynom 🙂 wszystko wygląda bardzo apetycznie!
Paula, dzięki 🙂
Gratulacje! Rzeczywiście, pisanki są ładne, ale pozostałe wypieki też wyglądają smacznie 🙂
Agnieszko, poziom był wysoki i wiele wypieków było bardzo atrakcyjnych 🙂
Witam! Zapraszam na mojego bloga.
Dopiero zaczęłam swoją działalność blogową więc wiadomo że jest mało przepisów 😉
http://wypieki-agi.bloog.pl/
Aga, zajrzałam do Ciebie. Całkiem fajny i słodki początek 🙂 Jeśli chcesz, żeby inni blogerzy wiedzieli o Twoim blogu, to zarejestruj się na agregatorze blogów kulinarnych, na przykład: durszlak.pl.
jakie piekne wypieki!te pisanki!obłęd!ręka artysty!
Nathalia, zgadza się 🙂
Dziękuję,bardzo dziękuję.Pojemnik jest śliczny. Gratuluję pozostałym paniom 🙂
Sylwia, ja Tobie również dziękuję, za udział w konkursie. I serdecznie Ci gratuluję wygranej 🙂
Te minimazurki są po prostu piękne!A pozostałe wypieki także wyglądają fantastycznie:)
Mary, mi też wszystkie się podobają 🙂
Gratulacje!
Pyszności same.. i jak tu sobie odmówić?
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, nie odmawiać sobie 🙂 A potem pobiegać, albo jakoś inaczej się poruszać 🙂
Witam, zamierzam zrobić ten sernik, ale mam pytanie, czy zamiast spodu podanego w przepisie, mogę go zastąpić innym?Miałam zamiar zrobić go na bazie pokruszonych herbatników itp.Pozdrawiam.
Aniu, spód z herbatników i masła zawsze jest dobrym pomysłem do sernika, więc myślę, że możesz taki zrobić 🙂