Czas na podsumowanie konkursu z nagrodami od Kasi. Jak zwykle, nie było łatwo. Tym razem pomogła mi moja Siostra, która akurat nas odwiedziła i dzielnie asystowała mi, wypowiadając swoje zdanie o kilkunastu wypiekach, które wstępnie wybrałam do nagrodzenia 🙂 A musiałam ostatecznie wybrać tylko trzy…

Wytypowałyśmy zwycięzców:

I miejsce (nagrodą jest pojemnik na ciasto z łopatką): Kasia (fadi bakir) – za sernik z białą czekoladą i malinami, który muszę koniecznie zrobić, bo zapowiada się cudownie;

II miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Alicja – za urocze minimazurki w kształcie pisanek;

III miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Sylwia – za pięknie podany apetyczny sernik z bezą;

Serdecznie Wam gratuluję! Skontaktuję się z Wami w sprawie adresów do wysyłki nagród.

Zapraszam Was wszystkich do obejrzenia zwycięskich przepisów.

Sernik malinowy z białą czekoladą

Sernik malinowy z białą czekoladą

Składniki:

(na tortownice 23cm)

ciasto

  • 180g maki
  • 30g cukru pudru
  • 120g margaryny Kasia

sernik

  • 400g serka Philadelphia
  • 300g bialej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej i przestudzonej
  • 300ml smietanki 36%
  • 170g opakowanie malin
  • galaretka malinowa

dodatkowo:

  • tortownica 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia

Ciasto:

W misce wymieszac make z cukrem. Dodac margaryne i szybko zagniec ciasto. Owinac w folie kuchenna i wlozyc do lodowki na minimum 30min. Nastepnie wykleic ciastem tortownice, tak, by lekko zachodzilo na scianki (okolo 1cm) – jest dosc miekkie i mozna miec problemy z rozwalkowaniem. Ponakluwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia i wsypac obciazenie – specjalne ceramiczne ‚koraliki’, sucha fasole, ryz, lub migdaly; u mnie – duza garsc miedzianych monet. Piec w 180stC przez 10min, zdjac obciazenie i piec kolejnych 15min, lub do czasu, az ciasto bedzie upieczone i lekko zlotawe. Wyjac z piekarnika i zostawic do calkowitego ostudzenia.

Sernik:

W duzej misce ubic mikserem serek. Dodac smietanke i ubijac, az masa zacznie gestniec. Dodac czekolade i 10-12 malin. Ubic dokladnie mikserem. Przelozyc na ostudzony spod, udekorowac pozostalymi malinami i galaretka. (Ja uzywam galaretek bez zelatyny – bardzo, bardzo szybko sie zsiadaja i nie maja czasu wylac sie z bokow blaszki. Zwykla galaretke trzeba rozpuscic w mniejszej, niz opisana na opakowaniu, ilosci wody, a nastepnie poczekac, az ostygnie i zacznie lekko tezec).

Minimazurki w kształcie pisanek

Minimazurki w kształcie pisanek

Składniki na ciasto waniliowe:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 szklanki mąki

Składniki na ciasto makowe:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka suchego maku

Lukier:

  • 1 białko
  • 2-3 krople olejku waniliowego
  • cukier puder
  • Dżem do przełożenia (najlepiej taki, którym da się łatwo smarować ciastko ale nie wycieka)

Wykonanie

Ciasto waniliowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 3 szklanki do ciasta. Utrzeć. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.

Ciasto makowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 2 szklanki do ciasta. Utrzeć. Dosypać cały mak i wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.

Następnie wyjmujemy ciasto waniliowe z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy ciasteczka w kształcie jajek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12-13 minut, aż się ładnie upieką.

Gdy skończymy piec waniliowe ciastka w taki sam sposób pieczemy makowe.

Ciastka gdy już ostygną przekładamy dżemem (można też masą krówkową lub nutellą).

Przygotowujemy lukier ucierając białko z dodatkiem olejku waniliowego, dosypując stopniowo cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Pisanki dekorujemy wedle uznania (można też użyć bakalii) i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aby odwilgły.

Sernik z bezą

Sernik

Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej,
  • 1 szkl cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żóltka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Na masę serową:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka jaj,
  • 0,5 szkl oleju,
  • 1 szkl cukru,
  • 2 szkl mleka,
  • 1 kg twarogu,
  • 10 dkg cukru,

Piana:

  • 4 białka,
  • 1 łyżeczka octu

Mąkę mieszamy z proszkiem.dodajemy miękką margarynę,żółtka,jajko i cukier.Zagniatamy ciasto.Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.
Jajka,żółtka i cukier ubijamy,dodajemy zmielony twaróg i resztę składników.Miksujemy i wylewamy na ciasto.Pieczemy 60 minut w 190 stopniach.Białka ubijamy z cukrem,na koniec wlewamy łyżeczkę octu.Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Tagi: