Co powiecie na figi delikatnie zanurzone w serniku o silnym aromacie miodu i cynamonu? Masa serowa jest intensywna w smaku i dość sycąca. Jeden kawałek powinien wystarczyć, aby nie czuć niedosytu. Do takiego sernika bardzo pasuje herbata cynamonowa lub kawa latte. I żaden jesienny deszcz czy wiatr już mi nie przeszkadza 🙂

Sernik miodowy z figą

Sernik miodowy z figą

Miodowo-cynamonowy sernik z figami

Kruchy spód:

  • 200 g herbatników
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 45 g masła

Masa serowa:

  • kg mielonego twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • ćwierć szkl śmietany 18%
  • 150 g miodu (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • świeża figa
  • płynny miód do polania

Kruchy spód. Zmiksuj w malakserze herbatniki, dodaj pozostałe składniki i znowu zmiksuj. Powstała mieszanina powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Masa serowa. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, aby dobrze się wymieszały.

Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową i zamknij obręcz. Wsyp zmiksowane herbatniki, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Na to wlej masę serową.

Figę przekrój na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na kolejne 4 części. Na masie serowej ułóż kawałki figi.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę.

Uwaga. Mój sernik w trakcie studzenia popękał dookoła owoców. Podejrzewam, że stało się tak z powodu polania wierzchu miodem. Po namyśle stwierdzam, że lepiej polać sernik dopiero po wystudzeniu.

Sernik miodowy z figą 1Sernik miodowy z figą 2

Sernik miodowy z figą 0

Sernik miodowy z figą 000

Tagi: , , , , , , , , ,