Miodowo-cynamonowy sernik z figami

Co powiecie na figi delikatnie zanurzone w serniku o silnym aromacie miodu i cynamonu? Masa serowa jest intensywna w smaku i dość sycąca. Jeden kawałek powinien wystarczyć, aby nie czuć niedosytu. Do takiego sernika bardzo pasuje herbata cynamonowa lub kawa latte. I żaden jesienny deszcz czy wiatr już mi nie przeszkadza 🙂

Sernik miodowy z figą

Sernik miodowy z figą

Miodowo-cynamonowy sernik z figami

Kruchy spód:

  • 200 g herbatników
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 45 g masła

Masa serowa:

  • kg mielonego twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • ćwierć szkl śmietany 18%
  • 150 g miodu (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • świeża figa
  • płynny miód do polania

[:Listonic]

Kruchy spód. Zmiksuj w malakserze herbatniki, dodaj pozostałe składniki i znowu zmiksuj. Powstała mieszanina powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Masa serowa. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, aby dobrze się wymieszały.

Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową i zamknij obręcz. Wsyp zmiksowane herbatniki, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Na to wlej masę serową.

Figę przekrój na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na kolejne 4 części. Na masie serowej ułóż kawałki figi.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę.

Uwaga. Mój sernik w trakcie studzenia popękał dookoła owoców. Podejrzewam, że stało się tak z powodu polania wierzchu miodem. Po namyśle stwierdzam, że lepiej polać sernik dopiero po wystudzeniu.

Sernik miodowy z figą 1Sernik miodowy z figą 2

Sernik miodowy z figą 0

Sernik miodowy z figą 000

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Evi, nic straconego! Najbardziej ekscytujące są pierwsze razy, więc ciesz się, że ten jeszcze przed Tobą 😉

  1. A co by było, gdyby:
    a) upiec go w kąpieli wodnej;
    b) schłodzić w lodówce;
    c) jednak polać go miodem na początku, ale zamienić figi na śliwki;
    d) zastąpić cynamon przyprawą do dyni wykonaną samodzielnie (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie);
    e) na kruchy spód można by wtedy położyć cienką warstwę z powideł?
    Pomysł z zastąpieniem cukru miodem uważam za natchniony i stworzony właśnie do śliwek 🙂

    1. Ainuszka, zapewne byłoby bardzo smakowicie 🙂
      Możliwe, że śliwki nie puściłyby tyle soku do sernika, bo można je ułożyć skórką do dołu. Wtedy sernik pewnie by nie popękał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.