Bardzo dziękuję wszystkim Czytającym za Wasze towarzystwo, komentarze, uwagi i pytania.
W ramach świętowania spontanicznie upiekłam sobie pudding. Jedynie słuszny składnik do świętowania w moim domu – czekolada – akurat się kończył, więc musiałam poszukać przepisu bez niego. Obejrzałam dziś jak Nigella przyrządza ten pudding i odważyłam się, choć przepis brzmi niewiarygodnie: wlej ciasto do formy i polej je sporą ilością wrzątku. Ryzykowne! Jednak wyszło pysznie. Niestety nie miałam cukru muscovado i musiałam użyć tego, co znalazłam na swojej półce. W związku z tym pudding wyszedł jaśniejszy, bardzo słodki i ja musiałam polać go jogurtem naturalnym. Za to mojej Teściowej smakował sam w sobie 🙂
U góry z cukrem muscovado, na dole bez.
Łatwy pudding toffi z daktylami
Ciasto:
- 100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado (nie miałam, dałam jasny cukier trzcinowy demerara i cukier kandyzowany – pudding wyszedł bardzo słodki)
- 175 g mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml pełnotłustego mleka
- jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 200 g pokrojonych daktyli
Sos:
- 200 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
- około 25 g masła w małych kawałkach
- 500 ml wrzątku
W dużej misce wymieszaj 100 g cukru muscovado (i cukru waniliowego, jeśli używasz), mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, ekstrakt wanilii i rozpuszczone masło. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj daktyle, wymieszaj. Przelej do 1,5-litrowego naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Posyp pozostałym cukrem muscovado, rozłóż kawałki masła i zalej wrzątkiem. Na tym etapie pudding nie wygląda zachęcająco, ale to się zmieni! Piecz 45-55 minut w temperaturze 190°C. Wierzch powinien być sprężysty i gąbczasty. Pod nim wytworzy się gęsty, ciągnący sos. Podawaj z lodami waniliowymi, kremem lub śmietaną. Ja podałam z jogurtem naturalnym.
Tagi: cukier muscovado, daktyle, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, Walentynki
kolejne danie sylwestrowe, tym razem zjedlismy go po powrocie z ogladania fajerwerek 🙂 dalam cukier bialy i muscovado tak pol na pol, bo nie przepadam za przypalonym smakiem muscovado.. baaaaardzo slodki, a sosik pyszny! niestety, jak kazdemu z gosci nalozylam z gorka, to polowe zostawiali, okazal sie dla nich za slodki, mnie bardzo smakowal 😉 koniecznie do wyprobowania z innymi suszonymi owocami! i pieklam go 1 godz w 200 stopniach.
Tanroth, dla mnie też ten deser jest trochę za słodki, dlatego koniecznie podaję do niego jogurt naturalny!
Wlasnie wyprobowalam przepis 🙂 zastanawiam sie, jakie przyprawy pasuja do daktyli, zeby troszke to ciasto ozywic?
Malgorzata, na pewno pasuje tu cynamon. Polecam też szczyptę soli dla przełamania słodyczy 🙂 Wszystkie korzenne przyprawy mogą się tu sprawdzić, o ile je lubisz 🙂
A jeśli wolisz nietypowe smaki, to może skórka otarta z cytryny?