Moje myśli jeszcze krążą wokół zakończonej już żałoby narodowej. A tymczasem, zupełnie niepostrzeżenie, licznik na moim blogu wskazał dziś milionowe odwiedziny! Bardzo mnie to cieszy i skłania do refleksji. Trzy lata temu skromnie zaczynałam. Od tego czasu parę razy zwątpiłam, zniechęciłam się, znudziłam… A jednak takie pisanie wciąga i wcale nie tak łatwo przestać 🙂 Więc nadal „robię swoje” licząc, że ta strona przydaje się innym. Mi przydaje się z całą pewnością.
Bardzo dziękuję wszystkim Czytającym za Wasze towarzystwo, komentarze, uwagi i pytania.


W ramach świętowania spontanicznie upiekłam sobie pudding. Jedynie słuszny składnik do świętowania w moim domu – czekolada – akurat się kończył, więc musiałam poszukać przepisu bez niego. Obejrzałam dziś jak Nigella przyrządza ten pudding i odważyłam się, choć przepis brzmi niewiarygodnie: wlej ciasto do formy i polej je sporą ilością wrzątku. Ryzykowne! Jednak wyszło pysznie. Niestety nie miałam cukru muscovado i musiałam użyć tego, co znalazłam na swojej półce. W związku z tym pudding wyszedł jaśniejszy, bardzo słodki i ja musiałam polać go jogurtem naturalnym. Za to mojej Teściowej smakował sam w sobie 🙂

U góry z cukrem muscovado, na dole bez.


Łatwy pudding toffi z daktylami
Ciasto:

  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado (nie miałam, dałam jasny cukier trzcinowy demerara i cukier kandyzowany – pudding wyszedł bardzo słodki)
  • 175 g mąki
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 200 g pokrojonych daktyli

Sos:

  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • około 25 g masła w małych kawałkach
  • 500 ml wrzątku

W dużej misce wymieszaj 100 g cukru muscovado (i cukru waniliowego, jeśli używasz), mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, ekstrakt wanilii i rozpuszczone masło. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj daktyle, wymieszaj. Przelej do 1,5-litrowego naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Posyp pozostałym cukrem muscovado, rozłóż kawałki masła i zalej wrzątkiem. Na tym etapie pudding nie wygląda zachęcająco, ale to się zmieni! Piecz 45-55 minut w temperaturze 190°C. Wierzch powinien być sprężysty i gąbczasty. Pod nim wytworzy się gęsty, ciągnący sos. Podawaj z lodami waniliowymi, kremem lub śmietaną. Ja podałam z jogurtem naturalnym.


Tagi: , , , ,