Co powiesz na takie miłe rozpoczęcie dnia? Mi pasuje! Gruszki upieczone są pyszne. A pod kołderką z kruszonki wręcz fantastyczne. Do tego lody i kawa zrobiona przez Męża 🙂 Może na Walentynki? A może bez okazji? 🙂
A może wolisz coś innego na Walentynki?
Gruszki pod kruszonką
- 1 kg gruszek
- 1-2 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 300 g mąki
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Rozłóż je w naczyniu do zapiekania o podstawie wielkości kartki A4. Posyp cukrem waniliowym. Cukier, masło i mąkę zmiksuj w malakserze i powstałą kruszonką posyp równomiernie gruszki. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, gruszki, Walentynki
mhmm, jabłka robiłam, są pyszne, gruszki są pewnie o niebo lepsze, świetny pomysł 🙂
Aga, wyszłam z tego samego założenia i się nie zawiodłam 🙂
uwielbiam wszystko, co kruszonkowe!
Karmel-itka, wcale się nie dziwię 🙂
Podoba mi się! Zwłaszcza,ze jest kruszonka. Super:)
Majanko, mi też ta kruszonka bardzo tu pasuje 🙂
Olu, ale kusisz…skąd ja teraz gruszki wezmę?:)
Aniu, na jak to skąd? Z Dołka 🙂 Ja całą zimę chodzę, o ile nie mam czegoś innego w sobotę przed południem. Jak zamówisz u mnie, to mogę Ci kupić 🙂
Moje ulubione jedzonko zebrane w jednym daniu: gruszki + kruszonka! Mmmmm… 🙂
Kasiu, ja też bardzo lubię to zestawienie 🙂
Ja Walentynek nie obchodzę, ale takiej kruszonce nie odmówię:)
Jolu, my też raczej nie obchodzimy Walentynek. A takie ciasto z dobrą kawą to całkiem bez okazji sobie robimy 🙂