Proste ciasto mleczno-kakaowe. Pyszne! Wystarczy utrzeć albo jeszcze prościej – zmiksować kilka składników. Do części masy dodać kakao i wlać na blachę niezbyt ostrożnie, aby oba kolory się przemieszały.
Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Bardzo smaczne, a jednocześnie urocze w swojej prostocie. Dzieciom bardzo pasuje 🙂
Ciasto łaciate
[przepis na dużą blachę]
- 6 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- kostka masła
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 szkl mąki tortowej
- 2 szkl mąki krupczatki
- 2 łyżki kakao
Żółtka zmiksuj lub utrzyj z cukrem i masłem. Dodaj przesiane przez sitko mąkę i proszek. Stopniowo dodawaj mleko, a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
Połowę ciasta wyłóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Do pozostałej masy dodaj kakao, wymieszaj i wylej na jasną warstwę. Ta czynność nie wymaga nadmiernej ostrożności, bo zależy nam na nieregularnych kształtach.
Piecz w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Tagi: jajka, kakao, mąka krupczatka
Jutro chyba popełnię 😛
Daj znać jak wyszło 🙂
U mnie nazywa się to zebrą 🙂
Zebra jest z takiego samego ciasta, tylko trzeba lać na zmianę poszczególne kolory, a tutaj wystarczy wylać najpierw jedną masę, potem drugą i nie przejmować się kształtami 🙂