Proste ciasto mleczno-kakaowe. Pyszne! Wystarczy utrzeć albo jeszcze prościej – zmiksować kilka składników. Do części masy dodać kakao i wlać na blachę niezbyt ostrożnie, aby oba kolory się przemieszały.

Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Bardzo smaczne, a jednocześnie urocze w swojej prostocie. Dzieciom bardzo pasuje 🙂

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate

[przepis na dużą blachę]
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • kostka masła
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao

Żółtka zmiksuj lub utrzyj z cukrem i masłem. Dodaj przesiane przez sitko mąkę i proszek. Stopniowo dodawaj mleko, a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
Połowę ciasta wyłóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków.  Do pozostałej masy dodaj kakao, wymieszaj i wylej na jasną warstwę. Ta czynność nie wymaga nadmiernej ostrożności, bo zależy nam na nieregularnych kształtach.

Piecz w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.

Ciasto łaciate 1Ciasto łaciate 2

Ciasto łaciate 0

 

Ciasto łaciate 03

Tagi: , ,