Lubicie ciasta bananowe? Ja nie bardzo, ale uznałam, że ten wypiek ma szansę zmienić moją opinię. Rzeczywiście połączenie w cieście bananów i kakao znacznie zmienia ogólne wrażenie. Takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Wyczuwa się tu tylko delikatny bananowy posmak.  A ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a jednocześnie puszyste i delikatne. Podałam je z sosem śliwkowym, który nadal jest u nas hitem. Warto wypróbować!

Do przepisu wykorzystałam zamrożone wcześniej, bardzo dojrzałe banany.

Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Ciasto bananowo-kakaowe

Ciasto bananowo-kakaowe

[proporcje na formę keksową o wymiarach (w cm) 34 x 9 lub dwie mniejsze: 22 x 9 i 22 x 8]

  • 200 g masła
  • 360 g dojrzałych bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek, mogą mieć ciemną skórkę
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 200 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 3 duże jajka

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • czekolada z odrobiną masła lub śmietany
  • sos śliwkowy

Chwilę wcześniej wyjmij masło z lodówki i pokrój na kawałki. Podczas miksowania masło nie może być zbyt miękkie ani zbyt zimne. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj sól, cynamon i wymieszaj.

Obrane i pokrojone na kawałki banany oraz jogurt zmiksuj w malakserze. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Dodawaj po jednym jajku i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj połowę suchych składników i znowu zmiksuj. Następnie dodaj masę bananową i zmiksuj. Na końcu dodaj pozostałą mąkę i znowu zmiksuj (lub wymieszaj dokładnie szpatułką).

Formę wyłóż papierem do wypieków i przełóż do niej masę. Piecz w 180°C przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady i odrobiny śmietany lub masła. Pysznie smakuje z powidłami. Ja podałam z sosem śliwkowym.

Ciasto bananowo-czekoladowe 2Ciasto bananowo-czekoladowe 0

Ciasto bananowo-kakaowe

Tagi: , , , , ,