Lubicie ciasta bananowe? Ja nie bardzo, ale uznałam, że ten wypiek ma szansę zmienić moją opinię. Rzeczywiście połączenie w cieście bananów i kakao znacznie zmienia ogólne wrażenie. Takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Wyczuwa się tu tylko delikatny bananowy posmak. A ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a jednocześnie puszyste i delikatne. Podałam je z sosem śliwkowym, który nadal jest u nas hitem. Warto wypróbować!
Do przepisu wykorzystałam zamrożone wcześniej, bardzo dojrzałe banany.
Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.
Ciasto bananowo-kakaowe
[proporcje na formę keksową o wymiarach (w cm) 34 x 9 lub dwie mniejsze: 22 x 9 i 22 x 8]
- 200 g masła
- 360 g dojrzałych bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek, mogą mieć ciemną skórkę
- 250 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 200 g mąki pszennej
- 55 g gorzkiego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g cukru pudru
- 3 duże jajka
Dodatkowo:
- cukier puder
- czekolada z odrobiną masła lub śmietany
- sos śliwkowy
Chwilę wcześniej wyjmij masło z lodówki i pokrój na kawałki. Podczas miksowania masło nie może być zbyt miękkie ani zbyt zimne. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj sól, cynamon i wymieszaj.
Obrane i pokrojone na kawałki banany oraz jogurt zmiksuj w malakserze. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Dodawaj po jednym jajku i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj połowę suchych składników i znowu zmiksuj. Następnie dodaj masę bananową i zmiksuj. Na końcu dodaj pozostałą mąkę i znowu zmiksuj (lub wymieszaj dokładnie szpatułką).
Formę wyłóż papierem do wypieków i przełóż do niej masę. Piecz w 180°C przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady i odrobiny śmietany lub masła. Pysznie smakuje z powidłami. Ja podałam z sosem śliwkowym.
Tagi: banan, cynamon, dla dzieci, jajka, jogurt naturalny, kakao
Ja uwielbiam ciasta bananowe – trochę mają taki chlebowy posmak, czasem uda się i chrupiąca skórka
Lubię, lubię
Jakie wymiary powinna mieć forma do pieczenia tego ciasta?
Shadow, przykładowe wymiary formy podałam tuż nad listą składników.
No właśnie ja też mam problem z bananowymi wypiekami…
To ciasto na szczęście mało czuć bananami. Trzeba tylko pilnować, jeśli przykrywasz je folią, żeby po wyjęciu z folii nie wąchać go od razu – bo wtedy jest kumulacja aromatu 😉
Ale numer! A my dzis z Julcia pieklysmy babeczki bananowe 🙂
Własnie myślałam o zrobieniu czegoś z dojrzałych bananów, a tu ten przepis dokładnie jakby dla mnie. Dziękuję i pozdrawiam
Iwona, czyli będzie Ci dzisiaj pięknie pachniało w kuchni 🙂
uwielbiam….. do kawy pyyyycha
Ojej, przepraszam, nie zauważyłam, dziękuję za info 🙂 Ciasto wygląda przepysznie, teraz mi chodzi po głowie, muszę je zrobić 🙂
Shadow, w takim razie czekam na Twoje wrażenia z przygotowania i degustacji 🙂
robilam ostatnio takiego… wyszedł zakalec wysokości 1 cm… :/
Polecam przepis, z którego ja skorzystałam. Wyszło jak widać na zdjęciu, czyli pięknie 🙂
Pani Olu, robiłam z tego samego. Po prostu zdolności nie mam :p
No to w takim razie polecam na dobry początek samodzielnego wypiekania ciasto, które było moim pierwszym samodzielnie upieczonym – łatwe do zrobienia i pyszne:
http://2smaki.pl/index.php/ciasta/keks-z-jablkami/
Ja ciasta bananowe uwielbiam 🙂 Z kakao musiało być rewelacyjne 🙂
Gin, rzeczywiście ciasto bananowe z kakao jest świetne 🙂
Świetne. Bardzo lubię bananowe wypieki.
Pozdrawiam:)
Majanko, w przypadku tego ciasta ja też lubię wypieki bananowe 🙂
Zrobię, łaj not? A kakao w połączeniu z bananami nie tylko dobrze gra (w większej ilości trochę smak banana) ale zwykle dodaje się je, by wrażenia estetyczne były przyjemniejsze. Bez kakao robiłam różne bananowe wypieki i miały kolor szaro-bury, brzydki i naprawdę nieapetyczny.
Mami, no właśnie ten kolor pieczonych bananów nie jest ciekawy 😉
Miało być: „w większej ilości trochę tłumi smak banana”
Ja lubię bananowe ciasto, zwłaszcza chlebek bananowy z dodatkiem orzechów albo czekolady. To ciasto jest trochę podobne, tylko bardziej kakaowe. Pycha :).
Evitaa, no to może ja też spróbuję ciasta bananowego z orzechami, skoro kakaowe mi smakuje 🙂
a ile sody??nie napisala pani….a ja zabralam sie za pieczenie…
Monia, dzięki za Twoje pytanie, zaraz poprawię w przepisie. Chodziło o proszek do pieczenia, który jest na liście składników.
Niestety wyszedł zakalec, szkoda mi zużytych skladnikow, wszystko wg przepisu, nie wiem czemu nie wyszło:(
Mary, nie piszesz o szczegółach swojego wykonania tego ciasta. Ono ma wyjść dosyć wilgotne, ale oczywiście nie powinien się zrobić zakalec. Z doświadczenia wiem, że czytelnicy wprowadzają swoje drobne modyfikacje i nadal są przekonani, że zrobili wg przepisu. Jeżeli przychodzi Ci do głowy co zrobiłaś troszkę inaczej niż w przepisie, to podpowiem, czy mogło to być przyczyną zakalca.
Być może zbyt dokładnie zmiksowałaś składniki na końcu. A tymczasem tutaj trzeba postępować trochę jak z muffinkami. Na koniec wymieszać mokre z suchymi, ale nie super dokładnie, tylko do połączenia składników, krótko.