W związku z kampanią margaryny Flora pro.activ na mojej stronie, chciałabym zastanowić się razem z Wami nad zdrową dietą.
Bardzo lubię mieć poczucie, że jem zdrowe rzeczy. Nie zawsze znajduję czas na ich wymyślanie, nie zawsze są dostępne świeże warzywa i owoce, ale jeśli tylko mogę, to wymyślam dania pełne warzyw, z dobrymi tłuszczami. Do tego zdrowy tryb życia: wysypianie się (z tym jest najtrudniej), trochę ruchu (tańczę) i powinno być dobrze.
Jeżeli ktoś ma podwyższony cholesterol (ten zły, czyli LDL), to warto pomyśleć o obniżeniu go za pomocą zdrowej diety, np. tej z dodatkiem steroli roślinnych (Flora pro.activ). Tłuszcze nienasycone są jak najbardziej wskazane, natomiast należy unikać tych nasyconych. Dobre tłuszcze są zawarte w rybach oleistych, olejach roślinnych, margarynach do smarowania (takich jak Flora pro.activ), oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach, awokado.
Dziś zapraszam Was na pyszną jesienną zupę. Dynia, curry i mleko kokosowe to sprawdzone, świetne połączenie. Cynamon dodałam w niewielkiej ilości. Zupa zyskała dodatkowy, niedominujący akcent. A żeby nie było zbyt słodko, dla równowagi dodałam też odrobinę chilli.
Zupa z dyni z cynamonem, curry i mlekiem kokosowym
- 700 g dyni
- płaska łyżeczka curry
- pół łyżeczki cynamonu
- puszka mleka kokosowego (400 g)
- mała szczypta chilli
- płaska łyżeczka soli
- łyżka margaryny Flora pro.activ lub oliwy z oliwek
Dynię obierz, wydrąż farfocle i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, dolej wody do wysokości 2/3 dyni, dodaj sól. Zagotuj i gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Dodaj cynamon, curry, chilli, mleko kokosowe, i gotuj jeszcze chwilę. Dynia powinna się przynajmniej częściowo rozgotować. Jeśli chcesz, możesz na koniec zupę zmiksować. Tuż przed podaniem dodaj Florę pro.activ i wymieszaj zupę.
Tagi: chili, curry, cynamon, dynia, mleko kokosowe, Walentynki
nie, nie, no proszę: żadna margaryna nie jest zdrowa. Świetny sobie marketing unilever wymyślił werbując bloggerów.
Wygląda mniamuśnie:) …. z checia sie poczęstuję:) pozdrawiam Oleńko
Jolu, częstuj się śmiało 🙂
Pyszne dodatki. Dotąd dynię łączyłam z cynamonem tylko w słodkich wypiekach, muszę spróbować w zupie :). Pozdrawiam!
Evitaa, jeśli lubisz dynię w słodkich wypiekach, to ta zupa powinna Ci bardzo odpowiadać 🙂
Donata, w takim razie polecam Ci wybrać oliwę z oliwek w tym przepisie. Wiem jednak, że są osoby, szczególnie starsze, które nie akceptują oliwy z oliwek, a margaryny owszem.
dobrze, że została mi jeszcze jedna piękna dynia, która przetrwała hallowen 🙂 Robiłam już wg. przepisu Ani i dodałam odrobinę soku z pomarańczy, ale tym razem cynamon plus chili – good for you 🙂
Iwona, super! A ja muszę spróbować dyni z pomarańczą. Nie wątpię, że to pyszne połączenie 🙂
oj tak, mojego taty nikt nie przekona do oliwy 🙂
Iwona, moi rodzice też jakoś nie mogą się przekonać…