W związku z kampanią margaryny Flora pro.activ na mojej stronie, chciałabym zastanowić się razem z Wami nad zdrową dietą.
Bardzo lubię mieć poczucie, że jem zdrowe rzeczy. Nie zawsze znajduję czas na ich wymyślanie, nie zawsze są dostępne świeże warzywa i owoce, ale jeśli tylko mogę, to wymyślam dania pełne warzyw, z dobrymi tłuszczami. Do tego zdrowy tryb życia: wysypianie się (z tym jest najtrudniej), trochę ruchu (tańczę) i powinno być dobrze.

Jeżeli ktoś ma podwyższony cholesterol (ten zły, czyli LDL), to warto pomyśleć o obniżeniu go za pomocą zdrowej diety, np. tej z dodatkiem steroli roślinnych (Flora pro.activ). Tłuszcze nienasycone są jak najbardziej wskazane, natomiast należy unikać tych nasyconych. Dobre tłuszcze są zawarte w rybach oleistych, olejach roślinnych, margarynach do smarowania (takich jak Flora pro.activ), oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, orzechach, awokado.


Dziś zapraszam Was na pyszną jesienną zupę. Dynia, curry i mleko kokosowe to sprawdzone, świetne połączenie. Cynamon dodałam w niewielkiej ilości. Zupa zyskała dodatkowy, niedominujący akcent. A żeby nie było zbyt słodko, dla równowagi dodałam też odrobinę chilli.

Zupa z dyni z cynamonem, curry i mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z cynamonem, curry i mlekiem kokosowym

  • 700 g dyni
  • płaska łyżeczka curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • mała szczypta chilli
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka margaryny Flora pro.activ lub oliwy z oliwek

Dynię obierz, wydrąż farfocle i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, dolej wody do wysokości 2/3 dyni, dodaj sól. Zagotuj i gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Dodaj cynamon, curry, chilli, mleko kokosowe, i gotuj jeszcze chwilę. Dynia powinna się przynajmniej częściowo rozgotować. Jeśli chcesz, możesz na koniec zupę zmiksować. Tuż przed podaniem dodaj Florę pro.activ i wymieszaj zupę.

Tagi: , , , , ,