Sezon na grilla już się kończy, więc można pomyśleć o kiełbasie pieczonej. Mieszanka przypraw oraz wino nadają temu daniu wspaniały smak. Wszystkie te dodatki sprawiają, że kiełbasa nie jest aż tak ciężka jak można by się było po niej spodziewać.
Przepis znalazłam u Polki.
Polecamy wino: najlepiej do kieliszków nalać to samo wino, w którym piekła się kiełbasa.
Biała kiełbasa pieczona w winie
- 600 g białej kiełbasy
- 100 ml białego wina
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki soli ziołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki lubczyku
- szczypta imbiru
- 5 ząbków czosnku
- cebula
Wymieszaj oliwę, majeranek, sól ziołową, pieprz cytrynowy, kminek, lubczyk i imbir. Cebulę pokrój w półplasterki.
Do naczynia żaroodpornego włóż kiełbasę, cebulę, czosnek i zalej zalewą. Dodaj połowę wina.
Piecz w 180°C aż do zrumienienia. W połowie pieczenia przewróć kiełbasę na drugą stronę, polej resztą wina i znów piecz do zrumienienia.
Tagi: cebula, czosnek, imbir, kiełbasa, kminek, lubczyk, majeranek, oliwa, pieprz cytrynowy, wino, wino do potrawy
Zostaw komentarz