Przepisy na tego typu ciasto krążą na blogach kulinarnych. Zdecydowałam się na taki wypiek, ponieważ znowu gotowałam dla Alergika i miałam ograniczony wybór składników. Ciasto, mimo że bez jajek i masła, jest bardzo wilgotne, aromatyczne. Rodzynki, namoczone w mocnym naparze herbaty, wspaniale smakują w cieście (a ja generalnie nie lubię rodzynek w ciastach). A poza tym, to ciasto pięknie się prezentuje, a jest takie proste w przygotowaniu.
Ciasto z Earl Grey’em
- 2 szklanki + 2 łyżki parzonej herbaty Earl Grey
- 1 szklanka rodzynek
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ziele angielskie mielone
- ½ kostki margaryny bezmlecznej (lub masła)
- 6 łyżek przesianego cukru-pudru
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rodzynki zalej dwiema szklankami Earl Grey’a i odstaw, żeby zmiękły. Do malaksera włóż masło, napar z moczenia rodzynek, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Zmiksuj aż składniki się połączą. Przełóż do miski, dodaj rodzynki, wymieszaj i wyrób ciasto. Przelej do natłuszczonej formy na keks. Piecz 50-60 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia, po czym wyjmij z formy.
Tagi: cynamon, czarny pieprz, dla alergików, herbata, rodzynki
Świetne ciasto! Musze kiedys zrobić takie na mące orkiszowej.:)
Pozdrawiam
Majanko, na mące orkiszowej jest dobre nie tylko dla alergików. Ja mam wrażenie, że orkisz jest łatwiej strawny niż pszenica, jakiś taki lżejszy…
Olu śliczny kolor ma to ciasto …. zjadłabym kawałeczek:)
Jolu, dziękuję! Częstuj się 🙂
Napaliłam się i chyba zrobię moim gościom – tylko muszę mąkę inną zastąpić. Myślisz, że wyjdzie na oleju?
Aniu, myślę, że wyjdzie na oleju. Tego typu ciasta keksowe lubią olej, więc powinno być wszystko w porządku 🙂 Polecam Ci olej palmowy do ciast, bo ma zupełnie „nieinwazyjny” zapach i aromat 🙂