Łatwa i szybka do wykonania przekąska. Może być na co dzień, ale nadaje się też do podania gościom. Do tego lampka wina i mamy elegancką kolację 🙂 Łosoś i twarożek są delikatne i aksamitne w smaku. Ogórek i zrumienione grzanki kontrastują nutami kwaśnymi. Mamy więc kilka różnorodnych doznań smakowych 🙂
Proponujemy wino: Chardonnay lub Riesling. My piliśmy Badacsonyi Pinot Noir White Szeremley, którego kwasowość dobrze współgrała z ogórkiem i tostem oraz przełamywała tłustość łososia.
Grzanki z łososiem, twarożkiem kozim i ogórkiem
- pieczywo, najlepiej pełnoziarniste
- oliwa
- łosoś wędzony, w plastrach
- ogórek
- twaróg kozi
- ew. twardy ser kozi
- pieprz świeżo zmielony
Pieczywo pokrój na kromki i skrop oliwą. Jeśli chcesz, na każdą kromkę połóż plaster twardego sera. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 5 minut. Na każdy tost połóż kawałek łososia, plasterki ogórka i odrobinę twarogu koziego. Całość posyp pieprzem.
Tagi: łosoś, ogórek, oliwa, twaróg kozi, wino do potrawy
Smakowite grzanki . Na śniadanie by były dobre 🙂
Pozdrowienia
Majanko, masz rację 🙂 W moim przypadku raczej na drugie śniadanie niż na pierwsze, ale jak najbardziej pasują 🙂
wyglądają przepysznie:) świetne śniadanko lub przekąska:)
Jolu, też tak myślę 🙂
pasują do tego różne białe serki
nazw nie wymieniam, ale dalej experymentuję
Wybredny, z całą pewnością warto tu poeksperymentować 🙂