Po prostu feeria smaków! Trudno mi nawet jakoś konkretnie opisać jak smakuje. Nuta cynamonowa zmieszana z nutą krówkową daje niesamowity efekt. A goście nie dowierzali, że jest tam cynamon, choć ja czułam go bardzo wyraźnie. Do tego czekoladowy spód z biszkoptów… Świetnie wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Miałam jednak problem z tym sernikiem, bo wyszedł mi zbyt miękki i trudny do krojenia. Z całą pewnością winny jest ser wiaderkowy, który od początku wydał mi się podejrzanie miękki. Wniosek: kup dobry ser do tego sernika!
Ten sernik wystąpił u nas w charakterze tortu imieninowego Łucji, więc dodatkowo polałam go polewą kajmakową i posypałam wiórkami czekoladowymi o smaku cappucino 🙂
Przepis znalazłam u Liski.
Zapraszam też na inne serniki na stronie 2 smaki.
Sernik krówkowo-cynamonowy
Spód:
- 150 g biszkoptów
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 białko
- 50 g miękkiego masła
Masa:
- 1 kg sera mielonego
- 120 g cukru pudru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej (400 g)
Polewa:
- 2 łyżki masy krówkowej
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- mała garść wiórków czekoladowych o smaku cappucino
Spód. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i owiń folią aluminiową, aby masło nie wykapało na zewnątrz. Dno wyłóż ciastem, wyrównaj, ugnieć dnem szklanki.
Masa. Utrzyj ser z cukrem i wanilią. Dodaj pojedynczo jajka i żółtko, a następnie mąkę, cynamon i śmietanę. Kiedy masa będzie gładka dodawaj po łyżce masy kajmakowej (zostaw 2 łyżki masy kajmakowej, jeśli planujesz polewę do tego sernika). Ostatnie porcje zmiksuj niedokładnie, aby pozostało trochę kawałków kajmaku. Wylej masę na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Jeśli wierzch za bardzo się przypieka to przykryj go folią aluminiową. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa. Śmietankę i masę krówkową rozpuść w rondelku na małym ogniu, dokładnie mieszając. Posmaruj polewą sernik i posyp wiórkami. Potem wstaw do lodówki.
Jeśli masz Thermomix:
Spód. Możesz użyć zwykłego cukru, który na początku trzeba rozdrobnić: czas 20 s, obr 9. Dodaj biszkopty i zmiksuj: czas 5 s, obr 6. Dodaj kakao, sól, białko i masło i zmiksuj czas 20 s, obr 6.
Masa. Ser i cukry zmiksuj: czas 1,5 min, obr 4. Dodaj mąkę, cynamon, jajka i żółtka po jednym i śmietankę – wszystko zmiksuj: czas 1,5 min, obr 4. Dodawaj po łyżce masę krówkową, miksując: czas 1 min, obr 3. Na ostatnie 3 łyżki masy zmniejsz obroty na 2.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, biszkopty, cukier puder, cynamon, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, kakao, mąka kukurydziana, masa krówkowa, ser mielony, sernik, śmietana kremówka, Thermomix, tort, Walentynki, Wielkanoc
Kajmak i cynamon ukryte w kremowej masie? Sernikowe marzenie!
Zaytoon, też tak uważam 🙂
u, ale wspanialosc.. i jestem zazdrosna! Twoje serniki zawsze pieknie rosna i takie zostaja, a moje opadaja 🙁 chociaz opadaja do oryginalnego poziomu masy sernikowej, a nie ze sa zupelnie plaskie wiec sie nie martwie, ale i tak jestem zazdrosna ;)!
Tanroth, mylisz się. Mój sernik urósł i jedno zdjęcie pokazuje go w piekarniku, ale potem opadł… Czyli normalny jest 😉
Najważniejsze, że smakuje 🙂
Piękny serniczek i pyszny. Takie połączenie smaków nie moze być inne.
Mniam:)
Pozdrawiam.
Majanko, dokładnie!
Wygląda zniewalająco:)
Aniu, cieszę się, że Ci się spodobał 🙂
No tak, przecież 12 było Łucji. Spóźnione życzenia w takim razie. A sernik zjadłabym z miłą chęcią.
Kabamaiga, dzięki za życzenia! Może kiedyś nadarzy się okazja… 🙂
Łucjo wszystkiego najlepszego:) ….sernik cudowny Olu, pachnie aż tutaj:)
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Tobie oraz Twojej Rodzinie zdrowych, wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku:)
Jolu, dziękuję za życzenia. U nas też nieźle pachniało 🙂 Bardzo dziękuję za życzenia.
obłędny ten sernik, wygląda genialnie! kocham serniki.
ale co do jednej rzeczy w przepisie to zdecydowanie przesada- „wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia”. tyle czekać zanim się go spróbuje to jest bankowo niemożliwe!
Ma mi, też tak uważam, że te przepisy przesadzają, każąc nam tyle czekać 😉
właśnie zrobiłam.
z powodu uziemienia w domu, musiałam się ratować tylko tym, co miałam, więc przepis nieco zmodyfikowałam.
bez śmietanki i spodu, mniej cukru pudru(tylko ok.50g). od siebie dodałam więcej jajek- 5, podwójny cukier wan., i 4 duże łyżki bydyniu- by uniknąć rozpłynięcia się. no i rozpływa się-ale w ustach..
wyszedł cudowny- pachnie delikatnie karmelowo, o dziwo bardzo słodki, więc myślę że przy tej ilości masy krówkowej można by było zrezygnować z cukru zupełnie.
konsystencja sernikowo- musowa
Ma mi, świetnie opisałaś smak tego sernika 🙂 Przy ciastach nie jest łatwo wprowadzać modyfikacje, więc gratuluję Ci udanego wypieku!
Czy skladniki maja byc z lodowki czy w temp. Pokojowej ?
Mart, ja nie przykładam do tego uwagi, ale podobno lepiej jeśli są w temperaturze pokojowej. Zwykle używam prosto z lodówki.