Po prostu feeria smaków! Trudno mi nawet jakoś konkretnie opisać jak smakuje. Nuta cynamonowa zmieszana z nutą krówkową daje niesamowity efekt. A goście nie dowierzali, że jest tam cynamon, choć ja czułam go bardzo wyraźnie. Do tego czekoladowy spód z biszkoptów… Świetnie wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Miałam jednak problem z tym sernikiem, bo wyszedł mi zbyt miękki i trudny do krojenia. Z całą pewnością winny jest ser wiaderkowy, który od początku wydał mi się podejrzanie miękki. Wniosek: kup dobry ser do tego sernika!

Ten sernik wystąpił  u nas w charakterze tortu imieninowego Łucji, więc dodatkowo polałam go polewą kajmakową i posypałam wiórkami czekoladowymi o smaku cappucino 🙂

Przepis znalazłam u Liski.

Zapraszam też na inne serniki na stronie 2 smaki.

Sernik krówkowo-cynamonowy

Sernik krówkowo-cynamonowy

Spód:

  • 150 g biszkoptów
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • 50 g miękkiego masła

Masa:

  • 1 kg sera mielonego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej (400 g)

Polewa:

  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
  • mała garść wiórków czekoladowych o smaku cappucino

Spód. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i owiń folią aluminiową, aby masło nie wykapało na zewnątrz. Dno wyłóż ciastem, wyrównaj, ugnieć dnem szklanki.

Masa. Utrzyj ser z cukrem i wanilią. Dodaj pojedynczo jajka i żółtko, a następnie mąkę, cynamon i śmietanę. Kiedy masa będzie gładka dodawaj po łyżce masy kajmakowej (zostaw 2 łyżki masy kajmakowej, jeśli planujesz polewę do tego sernika). Ostatnie porcje zmiksuj niedokładnie, aby pozostało trochę kawałków kajmaku. Wylej masę na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Jeśli wierzch za bardzo się przypieka to przykryj go folią aluminiową. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa. Śmietankę i masę krówkową rozpuść w rondelku na małym ogniu, dokładnie mieszając. Posmaruj polewą sernik i posyp wiórkami. Potem wstaw do lodówki.

Jeśli masz Thermomix:

Spód. Możesz użyć zwykłego cukru, który na początku trzeba rozdrobnić: czas 20 s, obr 9. Dodaj biszkopty i zmiksuj: czas 5 s, obr 6. Dodaj kakao, sól, białko i masło i zmiksuj czas 20 s, obr 6.

Masa. Ser i cukry zmiksuj: czas 1,5 min, obr 4. Dodaj mąkę, cynamon, jajka i żółtka po jednym i śmietankę – wszystko zmiksuj: czas 1,5 min, obr 4. Dodawaj po łyżce masę krówkową, miksując: czas 1 min, obr 3. Na ostatnie 3 łyżki masy zmniejsz obroty na 2.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,