To jest moja kolejna propozycja z pysznymi makaronami Lubella Inspiracje. Dziś proponuję Wam danie dość sycące, pyszne, o włoskim charakterze. Kto zna smak szynki parmeńskiej i włoskich pomidorów suszonych, ten wie, że takie połączenie musi być pyszne. Farsz połączony jest kremowym serkiem ricotta, obok leżą pyszne zielone szparagi, a wszystko zapieczone w delikatnym beszamelu. I jeszcze na wierzchu trochę mozzarelli i sera grana padano, żeby powstała pyszna serowa skórka 🙂
Przypominam o trwającym na mojej stronie konkursie Lubelli, w którym można wygrać zestaw ekskluzywnych makaronów Lubella Inspiracje.
Cannelloni z ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi zapiekane pod beszamelem
- pół opakowania makaronu Cannelloni Lubella Inspiracje
- pęczek zielonych szparagów
- 2 opakowania sera ricotta
- kilkanaście plastrów szynki parmeńskiej (około 200 g)
- duża garść pomidorów suszonych (nie muszą być z zalewy)
- beszamel (3 szkl mleka + 4 łyżki mąki + 4 łyżki masła + sól i pieprz)
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 50 g mozzarelli do pizzy (twardej, nie z zalewy)
- 50 g sera grana padano
Szynkę parmeńską i pomidory suszone pokrój na kawałki. Wymieszaj z serem ricotta. Surowe rurki makaronu nadziej farszem. Szparagi obierz i odkrój dolną część łodygi (mniej więcej na 1/3 wysokości). Beszamel wykonaj wg przepisu. Na dno naczynia do zapiekania nalej trochę beszamelu, ułóż faszerowane rurki, a na nich szparagi. Wszystko zalej beszamelem, a wierzch polej sosem pomidorowym i posyp mieszanką startych serów: grana padano i mozzarelli. Piecz 30 minut w 200ºC.
Artykuł komercyjnyTagi: beszamel, grana padano, makaron, mozzarella, pomidory suszone, przecier pomidorowy, ricotta, szparagi, szynka parmeńska, Walentynki
Olu, ale Ty kusisz tymi włoskimi smakami:)
Aniu, bo włoskie smaki to moje ulubione 🙂
Jak zwykle boskie!
Tu-tusia, jak zwykle bardzo mi miło 🙂
Smakowicie wygląda! Uwielbiam wszystko co po włosku, wiesz? 🙂
Mniam, ślinka mi cieknie Olu 🙂
Pozdrowienia, miłej niedzieli życzę.
Majanko, wiem, że uwielbiasz wszystko co po włosku 🙂 Ja też tak mam 🙂
Mój sposób na odkrycie smaków to zakup tego co oczy widzą, a potem poszukiwanie w internecie pomysłu i tak trafiłam do Pani przepisu na tartę ze szparagami i botwinką :)kolejny przepis ze szparagami, tym razem wiem co kupić!
Marzena, świetnie 🙂 Czekam na relację z nowych doświadczeń kulinarnych 🙂
😀 Zachęcający przepis i smakowite zdjęcia! Spróbujemy tej zapiekanki na pewno 🙂
P.S. włoska kuchnia świetnie smakuje we Włoszech 😉 Pozdrawiamy z Neapolu!
Karolina, w takim razie zazdroszczę 🙂 Mojej rodzinie włoska kuchnia smakuje również w naszym domu 🙂 Oczywiście we Włoszech dochodzi jeszcze ten magiczny klimat…
co tu dużo mówić, pysznie jak zwykle u Ciebie 🙂
Paula, cieszę się, że tak uważasz 🙂 Ostatnio mam wenę 🙂
Oj Olu, ależ u Ciebie niesamowicie smacznie … zjadłąbym taka zapiekankę, oj zjadła:)
Jolu, oj upiecz sobie taką koniecznie, bo rzeczywiście warto 🙂
ojjj bardzo smakowite..;)
Izaa 🙂
Olu: Podziel się swoją Pychotką! ;-)))
Ewa, proszszsz 🙂