Lubicie dobrą kawę? Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie z kawą Tchibo Arabica 100%. Do rozdania mam aż 10 zestawów zawierających 2 kawy Tchibo Arabica 100% i 2 filiżanki ze spodeczkami.

Tchibo konkurs

Zadanie konkursowe brzmi:

Podaj przepis przyrządzenia Twojej kawy Arabica oraz propozycję jej podania.

Chodzi o szczegółowy przepis na parzenie kawy Arabica z ewentualnymi dodatkami i propozycję do czego taką kawę podać (już bez szczegółowego przepisu). Oczywiście, możesz zdecydować, że Twoja kawa powinna zostać wypita bez żadnych dodatków, lub – jak we Włoszech – po dobrym obiedzie. Decyzję pozostawiam już Tobie.

Na odpowiedzi, wysłane pod adres ola.cruz@2smaki.pl lub wpisane w komentarzach do tego wpisu, czekam do 27 maja 2011 roku. Wyniki oraz zwycięskie przepisy opublikuję 29 maja. Zdjęcia są mile widziane, ale nie konieczne do wzięcia udziału w konkursie.

Jeszcze parę słów o kawie

Smak kawy Tchibo Exclusive Arabica 100% zachwycił mnie. Do tej pory pijaliśmy kawy o łagodnym smaku. Teraz odkryliśmy, że kawa o intensywnym i zdecydowanym smaku, również nam odpowiada. A nawet obecnie lubimy ją najbardziej. Ja nadal piję kawę w wersji cafe latte, Janek zaczyna lubić małe espresso. Ponieważ smak tej kawy zrobił na mnie wrażenie, z przyjemnością przeczytałam o jej pochodzeniu i teraz chciałabym się z Wami podzielić swoją nową wiedzą.

Istnieje około 60 gatunków kawowców, z czego tylko dwa są istotne dla kawoszy: Arabica i Robusta. Plantatorzy często wybierają drzewa Robusty, które są mniej wymagające. Za to trudniejsza w uprawie Arabica daje ziarno o delikatnym, ale złożonym aromacie, o wiele bardziej wyrazistym niż płaski posmak Robusty.

Tchibo pejzaż

Ziarna kawy uprawiane w różnych miejscach świata różnią się aromatem, ale łączy je jedna cecha wspólna: im wyżej uprawiane, tym kawa z nich jest lepsza. Na dużych wysokościach panuje chłodny klimat i ziarna mają wiele czasu, aby ich smak i aromat mogły dojrzeć. Właśnie takie ziarna znajdują się w kawie Tchibo Exclusive Arabica 100%.

Tchibo ziarna

Owoce kawowca Arabica osiągają doskonały poziom dojrzałości, gdy tylko zaczną połyskiwać głębokim odcieniem czerwieni.

Tchibo Arabica 100%

Czy to delikatne ziarna kawy z Brazylii, silne i intensywne odmiany z płaskowyżów Kenii, powabne i słodkawe ziarna ze zboczy kolumbijskich Andów, czy też wręcz pikantne odmiany z Azji – każdy region dostarcza ziarna o specyficznym dla siebie smaku i aromacie. Doświadczeni eksperci wiedzą, jak dobrać długość i intensywność procesu palenia, aby wydobyć te unikalne cechy charakteru poszczególnych rodzajów ziaren.

Artykuł komercyjny
Tagi: ,