Tradycji stało się zadość: upiekłam babę drożdżową 🙂 Bardzo puszystą i delikatną, a jednocześnie wilgotną, bo nasączaną cytrynowym ponczem. Upiekłam wczoraj, nasączałam i lukrowałam dzisiaj. Baba pozostała po całej nocy nadal mięciutka, bo zawinęłam ją w folię spożywczą Gosia. Folię w wersji z ucinarką bardzo polecam, bo jest wygodna w użyciu. Sama folia nie klei się do wszystkiego, co napotka na swojej drodze, więc łatwiej ją donieść do celu 🙂 Ucinarka jest wygodna i niezawodna.
Przepis znalazłam u Dorotuś.
Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym
[robiłam z połowy porcji – wyszła mi jedna baba (ciut za niska) i 6 małych babeczek]
Babka drożdżowa:
- 3 – 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
- 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
- 6 żółtek, roztrzepanych
- 1 jajko, roztrzepane
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, letniego
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy
Poncz:
- 2 cytryny
- cukier do smaku
Lukier:
- cytryna lub 2-3 łyżki ponczu
- pół szkl cukru pudru
Babka drożdżowa. Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj (ze świeżymi wcześniej zrób rozczyn). Wsyp do dużej misy. Dodaj żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksuj mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego lub wyrób ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą Gosia i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto znów wyrób (moje było rzadkie, więc wyrabiałam drewnianą łyżką). Formy do babek natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą (ja nie natłuszczałam, bo użyłam foremki silikonowej – w efekcie babie zabrakło brązowej skórki). Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy. Przykryj znowu folią, odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki).
Piecz w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy – u mnie 30 minut. Nie piecz dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjmij, przestudź 10 minut w foremce, potem studź na kratce. Gdy całkowicie wystygnie owiń w folię spożywczą – na drugi dzień baba będzie nadal mięciutka.
Poncz: sok z cytryn wymieszaj z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, ponakłuwaj babkę i nasącz.
Lukier: do soku z cytryny lub pozostałego ponczu dodaj cukier puder i rozetrzyj dokładnie. Polej przestygniętą babkę.
Jeśli masz Thermomix:
Możesz użyć tylko połowy porcji składników (porcja akurat na jedną babkę) – aby nie przeciążyć silnika. Do naczynia wlej mleko, dodaj masło pokrojone na kawałki i cukier i podgrzej – czas 2 min, obr. 3. Dodaj żółtka i jajko i zmiksuj od razu – czas 20 s, obr. 4. Dodaj pozostałe składniki (kolejno: drożdże, mąka, sól, aromat) i wyrób ciasto – czas 2 min, obr. pozycja Interwał. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Dalej postępuj jak w przepisie wyżej.
Artykuł komercyjny
Zobacz też:
Wegańska cytrynowa babka drożdżowa
Babka czekoladowa z polewą z białej czekolady
Babka serowa o smaku cytrynowym
Tagi: aromat cytrynowy, cukier puder, cytryna, dla dzieci, mleko, Thermomix, Wielkanoc, żółtko
Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji – i oczywiście – smakowitych Swiąt Wielkanocnych 🙂 Pozdrawiam wiosennie i słonecznie 🙂
Kasiu, bardzo dziękuję za życzenia. Tobie również życzę Błogosławionych Świąt.
Bardzo ładna:) Lubię drożdżowe babki:)
Aniu, ja lubię takie babki w okolicach Wielkanocy 😉 A najbardziej cytrynowe.
Oleńko baba idealna:) ja drożdżową będę robiłą jutro:) Wesołych Świat Kochana:)
Jolu, dziękuję. Wesołych 🙂
Nie ma, jak to drożdżowa babka ! Ja upiekłam właśnie dużą i małe, o smaku waniliowym. Twoja pysznie wygląda 🙂
Grażynko, waniliowe też by mi pasowały 🙂 Dzięki.
Piękna baba! Ja też dziś piekłam drożdżową:)
Pozdrawiam Olu:*
Majanko, dziękuję! Wielkanoc bez baby drożdżowej nie mogłaby się obejść 😉
Pięknie wygląda!Zdrowych, radosnych i ciepłych świąt Wielkiej Nocy!
Andziu, dziękuję! Tobie również życzę wspaniałych Świąt.
Wygląda pięknie!
Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy!
Życzę radosnych, spokojnych Świąt 🙂 fajna babka Ci wyszła 🙂
Zauberi, dziękuję. Wesołych Świąt.
piękna baba i do tego cytrynowa mniam;):) Wesołych świąt i mokrego dyngusa…;)
Izaa, cytrynowe baby są najlepsze 🙂 Wesołych Świąt.
piekna baba!!!
Aga, dziękuję.
pięknie wyrosła 🙂 Dla mnie największym wyzwaniem jest zawsze wyjmowanie ciasta z formy
Wariatka, dziękuję! Rzeczywiście ładnie wyrosła 🙂 Mi tez wyjmowanie z formy sprawia trudność. Przy formie silikonowej jest trochę łatwiej, bo do niej ciasto raczej nie przywiera.
Cytrynowe są najlepsze 🙂
Olu spokojnych i rodzinnych świąt.
Kabamaiga, wyjęłaś mi to z ust 😉 Radosnych Świąt.
Śliczna babka.Uwielbiam:)
Mary, dzięki 🙂
Wspanialych, rodzinnych i pysznych Swiat Olu!
Kasiu, dziękuję i nawzajem 🙂
Wesołych Świat Wielkanocnych Olu!:)
Majanko, dzięki, nawzajem 🙂
Spokojnych i wiosennych Świąt 🙂
Myniolinka, dziękuję i nawzajem.
Wesołych i przede wszystkim rodzinnych świąt życzę. pozdrawiam
Chantel, dziękuję i wzajemnie 🙂
PIĘKNA BABKA!!!WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT 🙂
Nathalia, dziękuję i wzajemnie 🙂
W sam raz na smaczny deser 😉
Baby uwielbiam.. ;-DDD
Biedr_ona Ewa, drożdżowe baby mają swój urok i kojarzą się z dzieciństwem 🙂 Ja jednak najbardziej lubię czekoladowe 🙂
zamarzyla mi sie drozdzowa babka na swieta 🙂 mama kiedys taka upiekla, byla ogromna (a moze to dlatego, ze bylam dzieckiem i wszystko wydawalo sie wieksze?), po oblaniu polewa kakaowa i obsypaniu platkami migdalow wydawala sie jeszcze wieksza, brat stwierdzil, ze to nie baba, ale wulkan 😉
dlatego chcialabym zapytac odnosnie nasaczania babki – nakluwamy ja i nasaczamy gdy nadal jest w formie czy po wyjeciu z formy? sposob w formie wydaje mi sie latwiejszy, ale chcialabym uslyszec jak Ty to robisz 😉