Tradycji stało się zadość: upiekłam babę drożdżową 🙂 Bardzo puszystą i delikatną, a jednocześnie wilgotną, bo nasączaną cytrynowym ponczem. Upiekłam wczoraj, nasączałam i lukrowałam dzisiaj. Baba pozostała po całej nocy nadal mięciutka, bo zawinęłam ją w folię spożywczą Gosia. Folię w wersji z ucinarką bardzo polecam, bo jest wygodna w użyciu. Sama folia nie klei się do wszystkiego, co napotka na swojej drodze, więc łatwiej ją donieść do celu 🙂 Ucinarka jest wygodna i niezawodna.

Przepis znalazłam u Dorotuś.

Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym

Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym

[robiłam z połowy porcji – wyszła mi jedna baba (ciut za niska) i 6 małych babeczek]

Babka drożdżowa:

  • 3 – 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
  • 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
  • 6 żółtek, roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy

Poncz:

  • 2 cytryny
  • cukier do smaku

Lukier:

  • cytryna lub 2-3 łyżki ponczu
  • pół szkl cukru pudru

Babka drożdżowa. Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj (ze świeżymi wcześniej zrób rozczyn). Wsyp do dużej misy. Dodaj żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksuj mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego lub wyrób ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą Gosia i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto znów wyrób (moje było rzadkie, więc wyrabiałam drewnianą łyżką). Formy do babek natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą (ja nie natłuszczałam, bo użyłam foremki silikonowej – w efekcie babie zabrakło brązowej skórki). Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy. Przykryj znowu folią, odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki).

Piecz w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy – u mnie 30 minut. Nie piecz dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjmij, przestudź 10 minut w foremce, potem studź na kratce. Gdy całkowicie wystygnie owiń w folię spożywczą – na drugi dzień baba będzie nadal mięciutka.

Poncz: sok z cytryn wymieszaj z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, ponakłuwaj babkę i nasącz.

Lukier: do soku z cytryny lub pozostałego ponczu dodaj cukier puder i rozetrzyj dokładnie. Polej przestygniętą babkę.

Jeśli masz Thermomix:

Możesz użyć tylko połowy porcji składników (porcja akurat na jedną babkę) – aby nie przeciążyć silnika. Do naczynia wlej mleko, dodaj masło pokrojone na kawałki i cukier i podgrzej – czas 2 min, obr. 3. Dodaj żółtka i jajko i zmiksuj od razu – czas 20 s, obr. 4. Dodaj pozostałe składniki (kolejno: drożdże, mąka, sól, aromat) i wyrób ciasto – czas 2 min, obr. pozycja Interwał. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Dalej postępuj jak w przepisie wyżej.

Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym

Artykuł komercyjny
Zobacz też:

Babka waniliowo-kawowa 00 Jak piec babkę

Wegańska cytrynowa babka drożdżowa Wegańska cytrynowa babka drożdżowa

Babka marmurkowa Babka marmurkowa (+film)

Babka krówkowa Babka krówkowa

Babka waniliowo-kawowa Babka waniliowo-kawowa

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady Babka czekoladowa z polewą z białej czekolady

Babka marmurkowa z kawą Babka marmurkowa z kawą

Babka serowa o smaku cytrynowym Babka serowa o smaku cytrynowym

Tagi: , , , , , , ,