Już jutro będzie okazja upiec z Kasią ciasto cytrynowe. Bądźcie na portalu ipla.tv o godzinie 15.00. Widzowie będą mogli wpływać na treść programu! Będą też konkursy z nagrodami (silikonowe stolnice i wałki oraz eleganckie formy do pieczenia marki Lurch, a także designerskie wyciskarki do cytrusów marki DeLonghi). Zapraszają Kasia i portal MojeCiasto.pl (tam przeczytacie, co przygotować na wspólne pieczenie).
Prosty przepis na ciasto na niedzielę lub – w wersji z polewą czekoladową – na Wielkanoc. Babka wychodzi puszysta i wilgotna. Bardzo aromatyczna, delikatnie kawowa, średnio słodka. Jeśli lubisz ciasta słodkie lub o wyrazistym smaku kawy, zwiększ ilość cukru lub kawy.
Zainspirowałam się przepisem u Dorotus, ale zrobiłam swoją wersję.
Babka marmurkowa z kawą
- 250 g margaryny Kasia
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru (może być cała szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie, ze względu na dzieci, zbożowa)
Jajka (całe) zmiksuj z cukrem. Margarynę utrzyj. Do utartej dodawaj stopniowo zmiksowane jaja i ekstrakt wanilii, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj.
Do formy do pieczenia (u mnie forma silikonowa na babkę, z kominkiem) wlej połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj kawę (ja nie rozpuszczałam). Masę kawową wlej na masę waniliową. Całość delikatnie i krótko wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszaj zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Piecz około 50 minut w temperaturze 180ºC.
Tagi: ekstrakt z wanilii, kawa, mąka ziemniaczana, Walentynki, Wielkanoc
Robiłam tę babeczkę, jest naprawdę smaczna.
Bardzo ładnie Ci wyrosła Olu!:)
Pozdrawiam:)
Majanko, dziękuję pięknie 🙂 Babeczka jest superowa i bardzo smaczna.
Lubię takie ciasta:)
Wiosenko, ja też 🙂
super ta baba! nie tylko na niedzielę i święta 🙂
Asieja, rzeczywiście, na co dzień też się nadaje. Choć w pierwszym odruchu zaliczam ją do odświętnych, bo ma w sobie dużo tłuszczu… Właśnie z tego powodu smakuje mi również na drugi i trzeci dzień, kiedy ciut przeschnie 🙂
Olu, kusisz. A za mną babka chodzi i muszę wreszcie wypróbować moja nową foremkę:)
Aniu, skoro ja kuszę, a za Tobą chodzi babka, to wnioski są dość oczywiste 😉
wypieki z kawą trafiają jak najbardziej w mój gust 🙂
Agata, ja również uwielbiam wszelkie wypieki i desery kawowe, choć kawoszem wcale nie jestem 🙂
Bardzo lubię marmurkowe babki. Twoja pysznie wygląda 🙂
Grażyno, ja też lubię takie marmurkowe babki, tylko mi się przez długi czas wydawało, że one są pracochłonne. A tu niespodzianka, szybkie i łatwe 🙂
Pyszna taka babka 🙂 Częstuję się kawałeczkiem!
Flusso, zapraszam, częstuj się śmiało 🙂
Ciekawy ten dodatek kawy, nigdy nie piekłam takiej babki. A jak pięknie wyrosła 🙂
Justinek, kawa jest dla mnie najlepszym z możliwych dodatków do takiej babki 🙂 A wyrosła rzeczywiście, nawet nadspodziewanie dobrze 🙂
babki na wiosnę smakują przepysznie 🙂
Paula, no właśnie, coś w tym jest 🙂
Mniam, śliczna babka!! Trzeba tylko ugotować wodę na filiżankę herbaty,mniam…:)
Mary, o właśnie 🙂 Z herbatą smakuje bardzo dobrze, więc warto 🙂
Ooo.. to coś w sam raz dla mojego męża 😉 Uwielbia babeczki i tym podobne przysmaki! Dzięki za podsunięcie pomysłu ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, mężowie tak już mają, że babeczki lubią 😉
Ale soczysta ta babeczka … choć może powinnam napisać Babeczka 🙂
Tilia, 😉
z kawą… mmmhyyy :))))
Tylkosprobuj, no właśnie: z kawą 🙂 A może z Kawą 😉